Kétmilliárd forintért megvette az állam a Batthyány család levéltári okleveleit

belföld
2021 augusztus 02., 11:08

A magyar állam 5,6 millió euróért (ca. 2 milliárd forint) megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, 520 dokumentumot - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-vel.

Az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe. Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései - mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Jobbra Batthyány-Strattmann Paszkál, aki 2015-ben meghalt, így nem élvezheti a családja okleveleiből befolyt pénzt, de felesége (balra), Batthyány-Strattmann Veronika (született Veronika Hauschka von Treuenfels) igen.
photo_camera Jobbra Batthyány-Strattmann Paszkál, aki 2015-ben meghalt, így nem élvezheti a családja okleveleiből befolyt pénzt, de felesége (balra), Batthyány-Strattmann Veronika (született Veronika Hauschka von Treuenfels) igen. A kép még 2003-ban készült. Fotó: Czika László/MTI Rt. Fotószerkesztőség

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója kiemelte: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél.

Mint Rácz György főlevéltáros kifejtette, az országból 1945-ben kivitt, és több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

A közbeszerzési értesítőben egy hete hirdették ki, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő 5,6 millió eurot fizet a Batthyány család leszármazottainak, Batthyány Ádámnak, Batthyány Ferencnek és a Bécsben élő Batthyány-Strattmann Veronikának.