Észak-Korea akkor tárgyal a nukleáris leszerelésről, ha az USA feloldja a szankciókat

külföld
2021 augusztus 03., 12:45

Észak-Korea akkor hajlandó újraindítani a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, ha feloldják a rá kirótt kereskedelmi szankciókat - közölték dél-koreai parlamenti képviselők a dél-koreai hírszerzés (NIS) kedden ismertetett jelentésére hivatkozva.

A bejelentés szerint a finomított olaj, illetve a fémexportra kirótt büntetőintézkedések feloldása mellett a kommunista rezsim a luxustermékek (egyebek között drága szeszes italok és öltönyök) behozatalát is szeretné elérni.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és más országok büntetőintézkedéseket vezettek be Phenjan ellen, megtiltva egyes termékek exportját Észak-Koreába, válaszul az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramokra.

A keddi ülésen egyúttal azt is elmondták, hogy Észak-Koreában a hőhullámok okozta szárazság és aszályok miatt a vezetés elrendelte a hadsereg részére félretett rizskészletek megcsapolását.A zárt ülésen részt vevő Ha Tai Kung parlamenti képviselő szerint Phenjan a háborús időkre félretett rizskészlethez nyúlt hozzá. Kim Bjung Ki képviselő pedig azt mondta, a 26 milliós Észak-Koreának körülbelül 5,5 millió tonnányi élelemre van szüksége a lakosság ellátásához, ám a hírszerzés szerint az ország kezd kifogyni a gabonatartalékaiból is. Elemzők szerint a helyzet leghamarabb csak ősszel, a betakarítás idején javulhat.

photo_camera Kim Dzsongun háborús veteránokkal 2021 július 29-én. Fotó: STR/AFP

A dél-koreai jegybank mindeközben azt közölte, Észak-Korea gazdasága az elmúlt 23 év legnagyobb csapását szenvedte el 2020-ban.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusban, a Koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén elismerte, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet, egyebek között a koronavírus-járvány miatt. Korábban a pandémia okozta nehézségeket egyenesen a kilencvenes évek éhínségéhez hasonlította, amely százezrekkel végzett.

Az elmúlt években Észak-Korea már többször küszködött élelmiszerhiánnyal, ám a járvány előtt a válság súlyosabbra fordulását a Kínán keresztül zajló élelmiszercsempészet megakadályozta. Jóllehet a járvány miatt a két ország hermetikusan lezárta határait, így ez a megoldás jelenleg nem kerülhet szóba, szakértők szerint a phenjani vezetés szövetségesének számító Peking - tartva az éhínség esetén Kínát elözönlő észak-koreai menekültektől - segíteni fog Phenjannak az élelmiszerhiány kezelésében. (MTI)