Nagy erőkkel ostromolnak egy afgán tartományi fővárost a tálibok

külföld
2021 augusztus 03., 07:39

Kemény utcai harcok zajlanak az afgán Hilmend tartomány fővárosában, Laskargáhban a tálibok és afgán kormányerők között. Ha Laskargáh elesik, ez lehet az első tartományi főváros, amelyben a radikális iszlamisták vehetik át az irányítást 2016 óta, amikor rövid időre a tálibok kezére került Kunduz városa.

A helyi tisztségviselők és lakosok hétfőn arról számoltak be, hogy az utóbbi napok heves összecsapásai után a szélsőségesek a város tíz rendőrségi körzetéből már legalább nyolcat elfoglaltak. A kormányerők kezén már csak néhány létesítmény maradt, így a kormányzói palota, a városi börtön, a rendőrfőkapitányság és egy katonai támaszpont. A tálibok annak ellenére tudtak előre nyomulni, hogy az afgán és az amerikai légierő is bombázza az állásaikat.

photo_camera Tálib-ellenes milicisták Herat tartományban. Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok elfoglalták a helyi tévé épületét, így az állami tévé és rádióadások már nem elérhetőek a tartományban. A városban sok a civil, a tálibok előrenyomulása elől Laskargáh környékéről is sokan menekültek ide. A hadsereg arra szólította fel a civil lakosságot, hogy hagyják el a várost.

Az afgán hadsereg vezetői szerint globális biztonsági kockázatot jelentene, ha elesne Laskargáh városa, mert a tálib siker világszerte felbátoríthatja az iszlamista sejteket, amelyek így európai és amerikai városokban is támadhatnak.

"Ez a háború nem Afganisztánért folyik, ez a szabadság és a totalitarianizmus közötti harc"-mondta a BBC-nek Szami Szadat, a Hilmend tartományt védő kormányerők vezetője.

A tálibok azóta bátorodtak fel újra és kezdtek nagy erőkkel támadni nagyobb városokat, hogy az Egyesült Államok kormánya bejelentette, 20 év után teljesen kivonja csapatait az országból. Asraf Gháni afgán elnök is az Egyesült Államok döntését okolta a napokban a tálibok előrenyomulása miatt parlamenti beszédében. Az iszlamisták Laskarghá mellett az ország nyugati részén lévő Heratot és a második legnagyobb afgán várost, Kandahárt is ostromolják, ahol vasárnap a helyi repteret értek rakétatámadások. Ha Kandahárt elfoglalnák, Afganisztán déli részét szinte teljes egészében uralni tudnák a szélsőségesek. (MTI, BBC)