A jakutföldi erdőtüzek rekord sok szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek

klímakatasztrófa
2021 augusztus 04., 18:59

Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának műholdas adatai szerint a nyár eleje óta tomboló erdőtüzek a szibériai Jakutföldön rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek.

Környezetvédők attól tartanak, hogy a nagyon meleg idő szította tüzek megolvasztják a szibériai permafrosztot (örökké fagyott talajt) és a tőzeglápokat, még több üvegházhatású gázt kibocsátva a légkörbe a fagyott tundrából.

Idén nyáron eddig több mint 4,2 millió hektárnyi területen tombolt erdőtűz Jakutföldön, hatalmas füstfelhőkkel borítva be nemcsak a térséget, hanem még a több mint 3000 km-re fekvő Észak-sarkot is.

Június óta a kibocsátás több mint 505 megatonna szén-dioxiddal egyenlő mértékű volt a Copernicus megfigyelési szolgálat (CAM) számításai szerint.

Ez jóval meghaladja az egész tavalyi tűzszezonban jegyzett 450 megatonnányi kibocsátást – mondta Mark Parrington, a CAM vezető tudósa.

Erdőtűz Jakutföldön július közepén
photo_camera Erdőtűz Jakutföldön július közepén Fotó: Sputnik via AFP

Az erdőtüzek ugyan részei az Oroszország északi térségein lévő erdők természetes megújulásának, de a tudósokat meglepte kiterjedésük és a lángok hevessége az elmúlt években. Ez egybeesik az északi-sarki-térség szélsőséges felmelegedésével, ahol az átlaghőmérséklet emelkedése több mint háromszorosa a globális átlaghőmérséklet növekedésének.

„Ami különösen érdekes, hogy a füsttel teli légtömegek ilyen távoli északi térségeket érnek el. Nem hiszem, hogy korábban bárki is feljegyzett volna ilyet” – mondta Santiago Gassal, a Marylandi Egyetem légkörkutatója. (MTI)