Kártéríti a cseh állam a kényszersterilizált nőket

külföld
2021 augusztus 04., 07:48

300 ezer cseh korona (körülbelül 3 millió forint) kártérítést ítélt meg a cseh állam azoknak a főként roma nőknek, akiket kényszersterilizáltak az országban az elmúlt több mint 50 évben.

A kényszersterilizálás azt jelenti, hogy a nők tudta és beleegyezése nélkül sterilizálják őket, amire egyébként Magyarországon is volt példa a roma nők körében. Csehországban a kényszersterilizálásokat 1966 és 2012 között hajtották végre, de azt nem lehet pontosan tudni, hogy ebben hány nő volt érintett, az aktivisták és jogvédők szerint több száz áldozat lehet.

A nőket legtöbbször a császármetszések alkalmával, a páciensek tudta nélkül sterilizálták, de olyanok is voltak, akiknek azt mondták, hogy azért távolították el a méhüket, petevezetéküket, mert így tudták megmenteni az életüket. 2012-ben azonban változtattak a cseh törvényen, amely most már azt mondja ki, hogy a sterilizálásba beleegyező nyilatkozat aláírása és maga a beavatkozás között el kell telnie egy bizonyos időnek.

A kényszersterilizálásos eseteket a cseh ombudsman kezdte el összegyűjteni, ők nagyjából 80 áldozatot találtak, 2005-ben pedig arra szólították fel a cseh államot, hogy fizessen kártérítést az érintetteknek, az állam azonban mostanára jutott el odáig, hogy ezt meg is lépje.

A kártérítéseket az egészségügyi minisztérium fogja koordinálni, de az még nem derült ki, hogy mikor kezdik meg a kifizetéseket. Az 1990 előtt sterilizált nők, ha bizonyítani tudják a beavatkozást, megkapják a kártérítést, az 1990 után sterilizált nőket pedig egyelőre csak arra kérték, hogy részletesen számoljanak be arról, hogy mi történt és állításaikat támasszák alá. (Guardian)