Magyarországon akciózott az Európai Ügyészség, amihez Magyarország nem csatlakozott

bűnügy
2021 augusztus 04., 14:53

Az Európai Ügyészség közölte, hogy reggel Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon is tartottak házkutatásokat az Európai Ügyészség által irányított nyomozásban, amit egy 14 millió eurónál nagyobb értékű nemzetközi áfacsalás miatt indítottak.

Marcus Paintinger müncheni ügyész szerint az új európai szervezet nélkül hónapokig tartott volna megszervezni az akciót, de így csak pár hét kellett hozzá.

Magyarország nem csatlakozott a június 1. óta működő Európai Ügyészséghez, így annak nem lesz hatásköre a csak Magyarországot érintő ügyekben (például az EU-s forrásokkal kapcsolatos csalásoknál), de ha egy másik országban indult nyomozásnak van magyar szála, a magyar hatóságok kötelesek együttműködni az Európai Ügyészséggel. Erről áprilisban írt alá megállapodást Polt Péter legfőbb ügyész Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség vezetőjével.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője egy piros bohócorrot tartva felvételt készít Polt Péter legfőbb ügyészről az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 12-én.
photo_camera Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője egy piros bohócorrot tartva felvételt készít Polt Péter legfőbb ügyészről az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 12-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Hadházy Ákos korábban 680 ezer aláírást gyűjtött össze a csatlakozás mellett, de a magyar kormány azzal érvel, hogy a magyar kormánytöbbség minden ilyen törekvésnek keresztbe feküdt. Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezésében az egyik kérdés ez: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?” (Magyar Narancs)