A frászt hozza egy szumós szobra a díjugrató lovakra a tokiói olimpián

olimpia
2021 augusztus 05., 07:23

Több díjugrató is arra panaszkodott a tokiói olimpián, hogy a pálya egyik tartozéka miatt nem sikerült továbbjutniuk a versenyben. A pálya tizedik akadályának kitörőjét (ez az akadály tartóoszlopának szakszerű elnevezése) egy szumós életnagyságú szobra támasztja. Az akadályt szűk fordulóval lehet megközelíteni, így a kanyar után a lovak hirtelen egy hatalmas üleppel szembesülnek, a szumós szobra ugyanis háttal van nekik.

A rémisztő szobor a díjugrató pálya tizedik akadályánál.
photo_camera A rémisztő szobor a díjugrató pálya tizedik akadályánál. Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance via AFP

"Négy-öt ló nagyon is megrémült ott" - mesélte a verseny után az AP-nek Harry Charles brit díjugrató, aki szerint a kanyar után az első dolog, amit látnak "egy hatalmas fickó [feneke]".

A pálya minden akadályát valami japános elemmel díszítették, van, amit kimonó, van amit taiko dob, van, amit pagoda. De egyik se okozott akkora vihart, mint az életnagyságú szumós figurája. Ez még olyan sztárok versenyét is tönkretette, mint a 2016-ban csapatban aranyérmes Penelope Leprevost 12 éves csődőr, Vancouver de Lanlore-t. Ő amúgy nagyvonalúan azt nyilatkozta, hogy talán azért ijednek meg a lovak, mert a szűk forduló után nagyon hirtelen találják szembe magukat az akadállyal. A 73 fős mezőnyben végül 34. helyen végző versenytársa, az izraeli Teddy Vlock szerint viszont a túlságosan is realista szobor igenis ijesztő. Ő amúgy trénerével azt a stratégiát választotta, hogy lassan lovagolt az akadályhoz, hogy a lovának legyen ideje belátni azt.

A brit Ben Maher lovát nem riasztotta meg a hatalmas ülep látványa.
photo_camera A brit Ben Maher lovát nem riasztotta meg a hatalmas ülep látványa. Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

De akadnak versenyzők, például a két éremesélyes, a brit Scott Brash és a svájci Martin Fuchs, akik szerint nem is a szumós, hanem egy másik akadály kitörőjét díszítő virágzó cseresznyefa ijeszti meg igazán a lovakat. Összességében pedig úgy vélik, hogy az ilyen fura akadályok részei az olimpiai versenyeknek. (Via AP)