Az Instagram letiltotta a világ leggyorsabb nőjét

olimpia
2021 augusztus 05., 06:35

Elaine Thompson-Herah néhány óráig nem érhette el saját Instagram-fiókját. A tokiói olimpián 100 és 200 méteres síkfutásban aranyérmes jamaicai futónak az volt a bűne, hogy megosztott egy felvételt saját győzelméről.

Thompson-Herah nyer 200 méteren Tokióban
photo_camera Thompson-Herah nyer 200 méteren Tokióban Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Az olimpiáról készült felvételek szigorú szerzői jogi szabályozás alá esnek, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatalmas erőforrásokat fordít ezek megvédésére. A NOB gyakorlatilag a nyári olimpiák tévéközvetítési jogainak eladásából él, ezért elemi érdekük, hogy megvédjék az azt megvásárló amerikai tévétársaság jogait.

A NOB ennek megfelelően azt is szabályozza, hogy a sportolók milyen tartalmakat oszthatnak meg saját közösségi média felületeiken az olimpiáról. Magukról a versenyekről és az érmek átadásáról például semmit.

Thompson-Herah ezt a szabályt szegte meg. A hivatalos felvételeket megoszthatta volna, amit azonban ő osztott meg, az nem ilyen volt. Az Instagram tulajdonosa, a Facebook ezért lezárta a fiókját. Az amerikai techcég később azt közölte, hogy csak le kellett volna venniük a jogsértő anyagot, a jamaicai sportoló letiltása hiba volt. (BBC)