A NOB kizárta az olimpiáról a fehérorosz Cimanovszkaja két edzőjét

olimpia
2021 augusztus 06., 04:54

Két fehérorosz edzőtől is elvették az olimpiai akkreditációját, miután állítólag megpróbálták hazautazásra és arra kényszeríteni Kriszcina Cimanovszkaját, hogy hagyja ott az olimpiát, írja a BBC.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak, és hogy Artur Simak and Jurij Majszevics már elhagyták az olimpiai falut.

photo_camera Kriszcina Cimanovszkaja Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

Kriszcina Cimanovszkaja Instagramon kritizálta a csapat vezetőit, mert nem tudták, hogy a 4×400 méteres női váltó tervezett résztvevői közül egyesek nem léphetnek pályára, így az utolsó pillanatban őt is benevezték erre a számra, amit életében egyszer sem gyakorolt.

Bár még csak nem is a rezsimet bírálta, a fehérorosz diktatúrának ennyi is elég volt, hogy azonnal közellenségnek kiáltsák ki. Azonnal haza akarták utaztatni az olimpiáról Fehéroroszországba, amit a sportoló visszautasított. Egy kiszivárgott hangfelvétel szerint Cimanovszkaját egyik edzője megfenyegette, hogy ha nem tér vissza Fehéroroszországba, akkor nagy valószínűséggel „öngyilkos lesz”.

A sportoló először Ausztriába próbált meg menedékjogot szerezni, végül sikerült eljutnia Varsóba, miután Lengyelország humanitárius vízumot adott neki.