Az iráni Forradalmi Gárda drónja okozhatta két tengerész halálát egy kereskedelmi hajón

külföld
2021 augusztus 07., 13:26

Egy deltaszárnyú, egyszer használatos drón csapódhatott a Mercer Street nevű tankerhajóba Omán partjainál egy hete az Egyesült Államok szakértői szerint. A „kamikaze” drón az izraeli zászló alatt működő hajó hídjában robbant, és megölt két tengerészt. Az egyikük brit, a másikuk román állampolgár volt.

A hajó és a drón törmelékeinek átvizsgálása után az amerikai szakértők arra jutottak, hogy a fegyver a Forradalmi Gárdához, Irán haderejének elit szárnyához tartozik.

A Mercer Street izraeli tanker.
photo_camera A Mercer Street izraeli tanker. Fotó: EyePress via AFP

„Ez a drón hadi felhasználásra kifejlesztett robbanóanyaggal volt töltve, és két tengerész halálát okozta” - áll a jelentésben.

A szakértők megvizsgálták a becsapódás okozta rongálást a hajótesten és a robbanóanyag kémiai összetételét. Arra jutottak, hogy a fegyver megegyezik azzal a drónnal, amelyet a Forradalmi Gárda egy gyakorlat során mutatott be nyilvánosan idén és amelyet amúgy már használtak egy szaúdi olajmező ellen elkövetett 2019-es támadás során.

Az iráni drón maradványai a hajón.
photo_camera Az iráni drón maradványai a hajón. Fotó: US NAVY CAPTAIN BILL URBAN/AFP

Az amerikai szakértők megmutatták az eredményeiket izraeli és brit kollégáiknak, akik egyetértettek a következtetésekkel. Bár korábban a héten Irán tagadta, hogy ők támadták volna meg a Mercer Street-et, az akció illik abba a sorba, amelyre már több izraeli kereskedelmi hajó megtámadását jegyezték fel.

Több NATO tagország elítélte Iránt a jelentés után és felszólították az országot, hogy hagyjon fel az Ománi-öböl hajóforgalmának megzavarásával. (USNI News)