Az Egyesült Államok elítéli a lengyel médiatörvény szerdán elfogadott módosítását

külföld
2021 augusztus 12., 04:43

A lengyel parlament szerdán elfogadta a médiatörvény módosításáról szóló javaslatot, mellyel gyakorlatilag ellehetetleníthetik a legnagyobb független tévét, az amerikai hátterű TVN24-t.

Az Egyesült Államok, ami Lengyelország egyik legfontosabb szövetségese, nagyon gyorsan reagált, és közölték, hogy elítélik a módosítást. Azt is elmondták, hogy ha az új törvény értelmében nem újítják meg a TVN24 csatorna működési engedélyét (melynek anyacége az amerikai Discovery tulajdona), azzal azt kockáztatja a lengyel kormány, hogy jövőbeli amerikai befektetésektől esnek el.

Antony Blinken külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „mélyen felzaklatta” a törvény elfogadása, ami az egyik legnagyobb amerikai érdekeltséget érinti az országban.

„Nagy amerikai befektetések kötik össze a gazdasági fellendülésünket Lengyelországgal. Ez a jogszabálytervezet veszélyezteti a média szabadságát, és alááshatja Lengyelország erős befektetési légkörét” - áll Blinken közleményében.

A médiatörvény elfogadása ellen tüntettek számos városban, köztük Wadowicében is.
photo_camera A médiatörvény elfogadása ellen tüntettek számos városban, köztük Wadowicében is. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A Discovery szerint a törvény „támadás a szólásszabadság alapvető demokratikus elvei, a média függetlensége ellen, és irányítottan diszkriminatív a TVN és a Discovery ellen”.

A médiatörvény tervezett módosítása Lengyelországban széles körű tiltakozást és kormányválságot okozott, Morawiecki kormányfő pedig kirúgta a kormányból a saját helyettesét, Jaroslaw Gowint. A kormányválságról Herczeg Márk cikkében olvashatnak részletesebben. (Reuters)