Dél-Koreában törvénymódosítással szorítanák vissza a „spermaterrorizmust”

nők elleni erőszak
2021 augusztus 12., 06:59

Dél-koreai politikusok olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely által végre büntetendő szexuális bűncselekménnyé válhatna a „spermaterrorizmus” néven ismert jelenség. A kifejezés alatt azt értik, amikor egy férfi titokban ráejakulál egy nőre vagy a nő tulajdonát képező valamilyen tárgyra, vagy rákeni a spermáját.

A szigorítás azért lenne szükséges, mert a közelmúltban több olyan, nagy vitát kiváltó bírósági ítélet is született, melyben az elkövetőt csupán anyagi károkozás miatt ítélték el, és nem minősítették szexuális bűncselekménynek az esetet. Dél-Koreában a jelenlegi törvények szerint csak az számít szexuális bűncselekménynek, ha az elkövető erőszakot alkalmaz az áldozattal szemben és/vagy megfélemlíti. Ezenkívül digitális és online szexuális bűncselekményeket lehet még büntetni, például ha valakit a tudta nélkül videóznak le.

Ülősztrájk Szöulban 2018 júliusában, a tüntetők a „kémkedős pornóval” szembeni szigorúbb fellépést követelték a kormánytól.
photo_camera Ülősztrájk Szöulban 2018 júliusában, a tüntetők a „kémkedős pornóval” szembeni szigorúbb fellépést követelték a kormánytól. Fotó: STR/AFP

A Guardian cikke több ilyen esetet is felsorol, 2019-ben például mindössze 500 ezer wonra (kb. 130 ezer forint) büntettek meg anyagi károkozásért egy férfit , aki teleejakulálta egy nő cipőjét. Idén májusban pedig egy férfit 3 millió wonra büntettek meg (kb. 780 ezer forint), mert fél év alatt hatszor ejakulált egy kolléganője kávés termoszába.

„A termoszos ügy áldozatát szexuálisan megalázták, de a bíróság nem tekintette szexuális bűncselekménynek, mert nem történt közvetlen fizikai érintkezés” - mondta Baek Hye-ryun, a demokrata párt egyik politikusa, aki múlt hónapban benyújtotta a módosító javaslatot a törvény szigorítására. Úgy véli, hogy a szexuális bűncselekményeket az áldozat szemszögéből kell értelmezni. Egy másik politikus, Lee Su-jin tavaly decemberben nyújtott be egy javaslatot, ami kiterjesztené az „illetlen tettek” körét. A parlament még egyikről sem tárgyalt.

Vannak olyan esetek, amelyekben a bíró fizikai kontaktus nélkül is elismeri molesztálásként a spermaterrorizmust, viszont az utóbbi időben történt ügyek 53 százalékában felfüggesztett büntetést kapott a vádlott.

„Minden szexuális bűncselekmény bűncselekmény” - mondta Choi Won-jin, a Womenlink nevű civil szervezet főtitkára, aki szerint az ilyen tettek egyúttal a nők elleni gyűlölet-bűncselekmények is. „Ez sosem véletlen erőszakos cselekmény az utcán, hanem egy bizonyos nemet céloz meg.”