Sorra zárják be kabuli nagykövetségeiket a nyugati országok

külföld
2021 augusztus 13., 17:21
comments 48
A tálibok harci sikereit ünneplők az afgán-pakisztáni határon.
photo_camera A tálibok harci sikereit ünneplők az afgán-pakisztáni határon. Fotó: ASGHAR ACHAKZAI/AFP

Norvégia és Dánia átmenetileg bezárja afganisztáni nagykövetségét, Németország és Finnország csökkenti diplomáciai képviseletének létszámát, Franciaország pedig ismételten hazatérésre szólította fel Afganisztánban tartózkodó állampolgárait a tálibok előrenyomulása miatt, akik már a főváros felé vonulnak. Az elmúlt években a tálibokat fegyverrel és anyagiakkal is támogató Oroszország nagykövetsége bejelentette, hogy nem készülnek a képviselet személyzetének kimenekítésére.

"Norvégia bezárja kabuli nagykövetségét, evakuálja a diplomatákat, a helyi személyzetet és a közvetlen családtagjaikat" - jelentette be pénteken Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszter. Oslóban a kormány azt is közölte, hogy afgán munkatársaikat nem menekítik ki a háború sújtotta országból.

Dánia is megerősítette, hogy ideiglenesen bezárják a kabuli diplomáciai képviseletet, de biztonsági okokból nem közölték, hogy mikor. Jeppe Kofod külügyminiszter felszólította az Afganisztánban tartózkodó dánokat, hogy hagyják el az országot. Szerdán a dán törvényhozás jóváhagyta, hogy menekítsék ki azt a negyvenöt afgánt, akik együttműködtek a dán kormánnyal, és két évig lakhatási engedélyt kapnak Dániában.

"Németország a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti az afganisztáni diplomáciai személyzetének létszámát a közeli napokban" - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter. A nagykövetség továbbra is működik majd. Maas egyben felszólított minden, még Afganisztánban tartózkodó más német állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el az országot.

Franciaország is arra szólította fel állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Afganisztánt a romló biztonsági helyzet miatt.

Finnország bejelentette, hogy akár 130 fővel is csökkenti kabuli nagykövetsége létszámát.

A svájci kormány közölte, hogy együttműködési irodájának három munkatársa a lehető leghamarabb elhagyja Kabult.

Spanyolország „a lehető leghamarabb” kimenekíti a spanyol katonáknak dolgozó afgán tolmácsokat, közölte pénteken a spanyol védelmi minisztérium. Spanyol lapértesülések szerint mintegy ötven tolmácsról van szó.

A NATO is aggódik a tálib offenzíva okozta erőszak intenzitása miatt, beleértve a polgári személyek elleni támadásokról, célzott gyilkosságokról és más emberi jogsértésekről érkező jelentéseket is. Jens Stoltenberg főtitkár közleménye szerint a táliboknak meg kell érteniük, hogy a nemzetközi közösség nem fogja őket elismerni, ha erővel foglalják el az országot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.