A tálibok 11 kilométerre vannak Kabultól

2021 augusztus 14., szombat 11:44
2

A talibán szombat kora reggel elfoglalta az afgán főváros melletti Logan tartományt - írja az AP. A hírügynökségnek egy helyi tisztviselő számolt be a támadásról: eszerint az ország nagy részét három hét alatt, villámtempóban visszahódító fundamentalista muszlim fegyveresek elérték Csar Aszjab körzetét, Kabultól délre alig 7 mérföldre (11 kilométerre).

A tálibok az északi Mazar-i-Sarifot is több irányból támadják, és elfoglalták a Pakisztánnal határos Paktika tartományt, a fővárosával, Saranával együtt. Szombati beszédében az afgán elnök esküdözött, hogy a kormányerők nem adják fel az elmúlt 20 év vívmányait. Ez volt Asraf Gáni első beszéde a tálib offenzíva 3 héttel ezelőtti megindulása óta.

Afgánok térnek vissza Afganisztánba a pakisztáni határon. Illusztráció: AFP

Gáni arról is beszélt, hogy a kormány tanácskozásokat kezdett a kormányon belüli és kívüli politikai vezetőkkel és közösségi képviselőkkel, de nemzetközi szinten is kapcsolatokat épít, hogy kezelje a helyzetet.

A tálibok az elmúlt napokban Herátot és Kandahárt, az ország második és harmadik legnagyobb városát is elfoglalták. Az előrejelzések először 2022 tavaszára, majd idén őszre tették Kabul elesését, de a jelek szerint arra a legpesszimistább jóslatoknál is hamarabb sor kerülhet.

Az amerikai csapatok kivonulása után offenzívába kezdő tálibok a világpolitika középpontjába kerültek a héten. Összefoglalónk szerint Európa ráfázhat, ha Afganisztánban mindent veszni hagy, és ezt az újabb menekülthullámtól rettegő uniós kormányok is érzik. Arról, hogy mit jelent a vallási szélsőségesek uralma a hétköznapokban, a BBC friss afganisztáni riportjából lehet képet alkotni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt