Újabb kubai tisztviselőket szankcionált az Egyesült Államok a kormányellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt

külföld
2021 augusztus 14., 10:11

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy szankciókat vezet be két kubai belügyminisztériumi tisztviselővel, Romarico Vidal Sotomayor Garciával és Pedro Orlando Martinez Fernandezzel szemben, illetve egy katonai egységgel, a kubai Forradalmi Fegyveres Erők Minisztériuma alá tartozó Tropas de Prevencionnal (TDP) szemben.

Azzal indokolták a döntést, hogy ők is felelősek a kormányellenes tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépésért, és elfojtották „a kubai nép szabadságra és az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó követeléseit”.

photo_camera Kormányellenes tüntetés Kubában. Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a bevetett TDP-katonák a beszámolók szerint megtámadták és megverték a tüntetőket, miközben erőszakos letartóztatásokat hajtottak végre.

„Az Egyesült Államok támogatja Kuba lakosságát bátor szabadságkiáltásukban, amikor megnevezzük azokat, akik elnyomják őket és megpróbálnak fenntartani egy elnyomó rendszert. További lépéseket teszünk annak érdekében, hogy elősegítsük a kubai kormány felelősségre vonását, az emberi jogok megsértése miatt” - nyilatkozta Blinken.

Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter a Twitteren elutasította a szankciókat, „amerikai opportunista intézkedéseknek” nevezve azokat. Szerinte eezek az intézkedések tükrözik az amerikai kormány kettős mércéjét, amely manipulációval és hazugságokkal tartja fenn a Kuba elleni blokádot.

Júliusban az Egyesült Államok már bejelentett szankciókat a kubai rendőrségre és két vezetőjére, majd Kuba védelmi minisztere és egy belügyminisztériumi különleges egység ellen is, mivel a tiltakozásokat követő fellépés során emberi jogokat sértettek, és több száz aktivistát vettek őrizetbe.

Arról, hogy miért robbantak ki tüntetések múlt hónapban Kubában, Herczeg Márk írt „Nem, nem morzsákat akarunk! Szabadságot akarunk!” című cikkében.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt