Verekedtek, asztalt borítottak, üvegeket törtek a támadók Pócs János lányának kertipartiján

POLITIKA
2021 augusztus 17., 10:34
comments 13

Megtámadták Pócs János lányát és 15 fős társaságát a fideszes országgyűlési képviselő jászapáti házának udvarán. A Pócs által közzétett videóból kiderül, hogy az elkövetők hárman voltak, verekedtek, asztalt borítottak, üvegeket törtek szét. Arc-, mellkas- és koponyazúzódást is okoztak.

A képviselő az esetről szóló posztjának második felében romaként azonosítja az elkövetőket, a következő módon: „Továbbra is fenntartom, hogy a romák többsége tisztességes, dolgos ember, akiket nem lehet a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében indított eljárás elkövetőivel (F. János, F. Anita, ifj. Sz. Zsolt) egy lapon kezelni, azonban a törvényszegőkkel szemben továbbra sem hátrálok meg!”

photo_camera Pócs János Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Megkérdeztük Pócstól, mi a jelentősége ebben az esetben a származásuknak, miért tartotta ezt fontosnak leírni. Kíváncsiak voltunk arra is, nem tart-e attól, hogy ha különbséget is tesz a konkrét elkövetők és általában a cigányság között, a származás emlegetésével éppen ő táplálja majd az előítéleteket.

Emailben azt írta, az elkövetők a helyszínen és a rendőrségen is azt állították, hogy a cigányságuk miatt nem engedték be őket a rendezvényre, ami eleve zártkörű volt. Pócs szerint az ünneplők ennek ellenére „tisztelettel vendégül látták őket egy pohár italra”, csak ezután kérték őket, hogy távozzanak.

Pócs szerint a támadók utólag a Facebookon is azt terjesztették, hogy „az atrocitás alapja roma származásuk volt”, ettől akart elhatárolódni. „Ahogy írtam, a romák többsége tisztességes, jogkövető, dolgos ember, akik felé részünkről eddig sem volt, és ezután sem lesz semmilyen diszkrimináció.”

Jászapátin újabban a szélsőjobboldali Mi Hazánk kampányol „cigánybűnözéssel”, csendőrséget követelve. A Betyársereggel és a Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezettel együtt július 25-én felvonulást is akartak tartani, de a rendőrség végül csak statikus tüntetést engedélyezett.

photo_camera Szélsőjobboldali tüntetés Jászapátin Fotó: Jászsági Térségi Televízió/Youtube

Pócs azt írta, a Mi Hazánk tüntetésének „elítélhető módon az volt az üzenete, hogy a cigánybűnözés azt jelenti, hogy minden roma származású ember bűnös. Bejegyzésem egyik mondanivalója az, hogy ez nem igaz! Akkor sem gondolom így, ha saját családi portámon történt az incidens és a lányom volt az egyik áldozat”.

A képviselő szerint nincs összefüggés a mihazánkos kampány és a támadás között. „Ahogyan a Mi Hazánk tüntetésekor, úgy ezután is kiállok amellett, hogy politikai, vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit megvédek, ha méltatlan támadás éri!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.