Visszatért Afganisztánba Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója

külföld
2021 augusztus 17., 16:54

Visszatért Afganisztánba Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második vezetője kedden, két nappal az iszlamisták hatalomátvétele után - közölte a tálibok egyik szóvivője.

Baradar előzőleg az iszlamista lázadók katari politikai irodáját vezette.

„Egy magas szintű küldöttség, élén Baradar mollával elhagyta Katart, és ma délután megérkezett a kandahári repülőtérre” - közölte Twitter-oldalán Mohammad Naím tálib szóvivő.

Ez az első alkalom, hogy egy magas rangú tálib vezető nyilvánosan tér vissza Afganisztánba, amióta az Egyesült Államok vezette katonai szövetség húsz évvel ezelőtt kiűzte az iszlamistákat a hatalomból.

Kandahár volt a tálibok fővárosa, amíg 1996 és 2001 között hatalmon voltak. Az azonos nevű dél-afganisztáni tartományban hozták létre a tálib mozgalmat az 1990-es évek elején.

Abdul Gáni Baradar a dél-afganisztáni Uzurgán tartományban született, és Kandahárban nőtt fel, a 2013-ban elhunyt Omar mollával közösen alapította meg a tálib mozgalmat. Sok afgánhoz hasonlóan az 1979-es szovjet megszállás hatására lett mudzsahid (fegyveres harcos), feltételezik, hogy Omár molla oldalán harcolt.

2010-ben a tálibok katonai vezetője volt, amikor a pakisztáni Karacsiban elfogták. Washington nyomására engedték szabadon 2018-ban. Később a katari tálib politikai iroda vezetője lett. Onnan irányította a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a külföldi csapatok kivonásáról Afganisztánból, majd a kudarcba fulladt béketárgyalásokat az afgán kormánnyal.

A tálibok vasárnap vették át a hatalmat Afganisztánban a májusban, a külföldi csapatok kivonásának kezdete után indított heves offenzíva eredményeképpen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.