Irán megerősítette, hogy hiteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése, ami szerint fokozta az urándúsítást

energia
2021 augusztus 18., 17:41

Irán megerősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentését, ami szerint a perzsa állam fokozta urándúsításának mértékét.

„Ahogy azt többször is hangsúlyoztuk, ez a válaszunk a bécsi nukleáris megállapodás megsértésére és a jogellenes amerikai szankciókra” – mondta Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő. A 2015-ös hathatalmi megállapodásra utalt, ami az iráni nukleáris programot szabályozza. Hatibzadeh szerint Irán lépései nem sértik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződés (NPT) feltételeit. Azt mondta, az előállított uránt csakis békés célokra használják fel.

Irán visszatér az egyezményben vállalt kötelezettségeihez, ha az USA feloldja a szankciókat – állítja a szóvivő az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint.

Haszan Rúháni iráni elnök Ali Akbar Szalehi társaságában az iráni atomipar csodáit csodálja a Nukleáris Technológia Napján 2019. április 9-én.
photo_camera Haszan Rúháni iráni elnök Ali Akbar Szalehi társaságában az iráni atomipar csodáit csodálja a Nukleáris Technológia Napján, 2019. április 9-én. Fotó: AFP

A NAÜ tagállamoknak készített jelentése szerint – amit hírügynökségek kedden ismertettek – Irán már szinte fegyverképes szintre, 60 százalékra fokozta az urándúsítás mértékét. A beszámoló szerint Irán eddig csak egy 164 darab, IR-6 típusú centrifugából álló kaszkádot használt a 60 százalékos urándúsításra natanzi nukleáris létesítményében, de mostanra üzembe helyezett egy másik kaszkádot is, benne 153 darab IR-4-es típusú centrifugával.

Bár a nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a 60 százalékos dúsítású anyagból. Az iráni atomalku legfeljebb 3,67 százalékos dúsítottságú urán előállítását engedélyezi Iránnak. Egy másik jelentésben a NAÜ arról számolt be, hogy Irán eddig 200 gramm 20 százalékos tisztaságú uránfémet állított elő.

A fejlemények tovább bonyolítják majd az iráni atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás helyreállítását célzó bécsi tárgyalásokat, amik várhatóan szeptemberben indulnak újra. Nyugati országok már előre figyelmeztették a teheráni vezetést, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt nukleáris egyezmény rendelkezéseit, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható. A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást. Teherán viszont azt állítja, nem érdekelt nukleáris fegyverek kifejlesztésében, az uránfémet pedig kizárólag civil nukleáris programjához használná fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.