Több embert megöltek a tálibok a függetlenség napi tüntetésen

külföld
2021 augusztus 19., 13:32
comments 2

A hatalmat átvevő tálibok belelőttek a tömegbe az afgán függetlenség napi tüntetésen Asadabadban, több ember meghalt, írja a Guardian.

A szemtanúk szerint miután a tálibok belelőttek a nemzeti zászlót lobogtató tömegbe, kitört a pánik az egyébként több száz fős tüntetésen. A tálibok szóvivője egyelőre még nem kommentálta az eseményeket, de néhány nappal ezelőtt ugyanígy öltek meg három embert Jalalabadban.

Szintén több százan tüntettek Kabulban is nemzeti zászlókat lengetve és azt kiabálva, hogy „a mi zászlónk, a mi identitásunk.” Egy férfi még egy zászlórúdra is felmászott, hogy a fehér tálib zászlót az afgán nemzeti zászlóra cserélje. A tálibok itt úgy próbálták meg oszlatni a tömeget, hogy körbezártak néhány tüntetőt, majd fenyegetőleg a levegőbe lőttek.

A tálibok annak ellenére lőttek a tömegbe, hogy közben a nemzetközi sajtó felé azt próbálják közvetíteni magukról, hogy nem lesznek megtorlások, kihallgatások, félelemből senkinek sem kell elhagynia az országot.

Afganisztán 1919-ben szabadult fel a brit uralom alól, ezt ünneplik a függetlenség napján.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt