Több embert megöltek a tálibok a függetlenség napi tüntetésen

külföld
2021 augusztus 19., 13:32
comments 1

A hatalmat átvevő tálibok belelőttek a tömegbe az afgán függetlenség napi tüntetésen Asadabadban, több ember meghalt, írja a Guardian.

A szemtanúk szerint miután a tálibok belelőttek a nemzeti zászlót lobogtató tömegbe, kitört a pánik az egyébként több száz fős tüntetésen. A tálibok szóvivője egyelőre még nem kommentálta az eseményeket, de néhány nappal ezelőtt ugyanígy öltek meg három embert Jalalabadban.

Szintén több százan tüntettek Kabulban is nemzeti zászlókat lengetve és azt kiabálva, hogy „a mi zászlónk, a mi identitásunk.” Egy férfi még egy zászlórúdra is felmászott, hogy a fehér tálib zászlót az afgán nemzeti zászlóra cserélje. A tálibok itt úgy próbálták meg oszlatni a tömeget, hogy körbezártak néhány tüntetőt, majd fenyegetőleg a levegőbe lőttek.

A tálibok annak ellenére lőttek a tömegbe, hogy közben a nemzetközi sajtó felé azt próbálják közvetíteni magukról, hogy nem lesznek megtorlások, kihallgatások, félelemből senkinek sem kell elhagynia az országot.

Afganisztán 1919-ben szabadult fel a brit uralom alól, ezt ünneplik a függetlenség napján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.