Több száz férfi ügyében indított nyomozást a pakisztáni rendőrség, mert szexuálisan zaklattak egy parkban tiktokozó nőt

nők elleni erőszak
2021 augusztus 19., 14:06
comments 1

A pakisztáni rendőrség több száz ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, mert szexuálisan zaklattak és fogdostak egy fiatal nőt, aki Lahore egyik parkjában szeretett volna TikTok-videót készíteni a barátaival. A sokkoló esetről több videó is készült, amelyek elterjedtek online. Látható rajtuk, hogy a 300-400 férfiból álló tömeg rászáll a fiatal nőre, felkapják és dobálják egymás között, tépik a ruháit, bántalmazzák és fogdossák őt. A nő ezután tett feljelentést, elmondása szerint nemcsak brutálisan bántak vele, de ellopták a pénzét, a fülbevalóit és a telefonját is.

A videó nagy felháborodást keltett Pakisztánban. Fawad Chaudhry információs miniszter bejelentette, hogy történtek már letartóztatások, miután biztonsági kamerák felvételei alapján, illetve szemtanúk segítségével azonosítottak jó pár embert. Chaudry azt mondta, teljes gőzzel rajta vannak az ügyön.

Nőjogi aktivisták egy lahorei tüntetésen 2021. júliusában.
photo_camera Nőjogi aktivisták egy lahorei tüntetésen 2021. júliusában. Fotó: ARIF ALI/AFP

Sherry Rehman pakisztáni szenátor szerint a nők ellen elkövetett erőszakos esetek növekvő száma arra utal, hogy a probléma nem a megoldás felé halad az országban. „A legtöbb incidenst ignorálják, szőnyeg alá söprik vagy eltussolják az áldozat elnémításának patriarchális kultúrájában” - mondta.

A Thomson Reuters Foundation adatai alapján Pakisztán a hatodik legveszélyesebb hely a nők számára. Júniusban a miniszterelnök, Imran Khan áldozathibáztató kijelentése is nagy felháborodást keltett, amikor azt mondta, hogy a nemi erőszak és zaklatási ügyek száma amiatt nő, ahogyan a nők öltözködnek és viselkednek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.