Csongrád megyének valamiért nagyon beakadt a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt

POLITIKA
2021 augusztus 24., 18:09
comments 1
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Csongrád-Csanádról szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45 százalék alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50 százalék felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

A négy megyei választókörzetében négy jelöltet indít az Új Világ Néppárt (ők az LMP frakciójába ülnének a parlamentben, ha nem lesz ÚVNP-s frakció, leszámítva Márki-Zay Pétert, aki a Párbeszédet választotta), kettőt a DK, a Jobbik és a Momentum, egyet az MSZP és az MMM (ő a Momentum frakciójába ülne).

Csongrád-Csanád 1. - Szeged fele és még hat település

  • Binszki József - DK, támogatja: Jobbik
photo_camera Fotó: Binszki József Facebook

Binszki a 80-as évek eleje óta dolgozik, volt postás, biztonsági őr a Szegedi Szőrmegyárban, minőségellenőr a Kábelgyárban és BM-dolgozó is. Miközben a belügyben dolgozott, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. A rendszerváltás után majd 20 évet töltött a VPOP-nál pénzügyőrként, 11 évet vámhivatal parancsnokként. Közben elvégezte a jogot a Szegedi Tudományegyetemen, így az utóbbi 11 esztendőben már prókátorként kereste a kenyérre valót, ahogyan jelenleg is. A 2014-es és a 2019-es önkormányzati választáson mandátumot nyert a szegedi önkormányzatban, a párt alapítása óta a DK tagja, és az elnöke is Csongrád-Csanád 1. és 2. választókerületében.

  • Törőcsik Károly Konrád - ÚVNP/LMP
photo_camera Fotó: Törőcsik Károly Konrád Facebook

A nemzetközi kutatói összefogás keretében létrejött, az anyag és a fény kölcsönhatását vizsgáló Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt mérnöke, egy, a Magyar Állam, Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem közös tulajdonában álló nonprofit cég foglalkoztatja. 1998-ban született Szegeden, a BME mechatronikai mérnök alapszakát végezte el.

  • Szabó Sándor - MSZP, támogatja: Párbeszéd, Momentum, LMP, MMM
photo_camera Fotó: Szabó Sándor Facebook

2014 óta ő a körzet parlamenti képviselője ('14-ben és '18-ban az MSZP és a DK támogatásával), előtte 10 évig Botka László szegedi polgármester kabinetvezetője volt, de nem követte Botkát, amikor az a 2019-es önkormányzati választások után bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből. Továbbra is Szabó az MSZP megyei elnöke.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 35,65 százalék, ez csak a második helyre volt elég, a kerület képviselője ugyanis a szocialista Szabó Sándor - nyerhető körzet.

Csongrád-Csanád 2. - Szeged kisebbik fele és még 12 település

  • Bellányi Balázs - ÚVNP/LMP
photo_camera Fotó: Nyitrai Szilard - Bellányi Balázs Facebook

Ahogy a fenti fotón is jól látszik: jogász. De nem ügyvédkedik, saját cégében „innováció- és projektmenedzser”. Tavasz óta tagja a Pálinkás-féle ÚVNP-nek, részt vett a párt digitális stratégiájának a megalkotásában. 2019-ben függetlenként elindult az önkormányzati választáson Szegeden, de az 5. választókerületben csak a szavazatok 6,16 százalékát tudta megszerezni.

  • Mihálik Edvin Máté - Momentum, támogatja: MSZP, Párbeszéd
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

2019 óta önkormányzati képviselő Szegeden, ő felel a Zöld Város Programért. Azelőtt a Telenornál volt ügyintéző. Politológus és történész diplomája van.

  • Tóth Szabolcs - MMM/Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Tanár és rendszergazda, informatikai igazságügyi szakértő. 1996 óta saját számítástechnikai cégét is viszi. Programozó matematikus és építőmérnök végzettségei vannak. 2019 óta önkormányzati képviselő a Szeged melletti Kisteleken. A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, a parlamentben a Momentum frakciójába ülne.

  • Tóth Péter - Jobbik, támogatja: LMP, DK
photo_camera Fotó: Tóth Péter Facebook

2019 óta a szegedi önkormányzat Szeged Pólus nevű nonprofit fejlesztőcége mellett tanácsadó, előtte 5 évig önkormányzati képviselő volt, azelőtt meg a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja. Mindeközben asszisztens is a Jobbik parlamenti frakciója mellett. A Csongrád megyei Jobbik elnöke. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett Okleveles Település- és Területfejlesztő Geográfus végzettséget.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 44,62 százalék, amivel B. Nagy László épphogy megverte az MSZP-P-s Joób Mártont - nyerhető körzet.

Csongrád-Csanád 3. - Szentes és még 21 település

  • Borsik Viktor - Momentum, támogatja: MSZP, Párbeszéd
photo_camera Fotó: Borsik Viktor Facebook

Kistelekről származik, 2017 óta jogásznak tanul a Szegedi Tudományegyetemen, közben 2019 óta a Szegedi Vízmű igazgatósági tagja is. A Momentum ifjúsági tagozatának országos alelnöke.

  • Mészáros Gábor - ÚVNP/LMP, támogatja: MMM
photo_camera Fotó: Mészáros Gábor Facebook

2020 óta az egyik kiskunhalasi általános iskolában tanít, és önkormányzati képviselő Kisteleken, előtte 21 éven át volt kabinetvezető a kisteleki polgármesteri hivatalban.

  • Szűcs Ildikó - Jobbik, támogatja: DK, LMP, Új Kezdet
photo_camera Fotó: Szűcs Ildikó Facebook

2019 óta önkormányzati képviselő Szentesen, korábban a városi könyvtárban dolgozott, sőt vezette is azt, mert végzettségét tekintve könyvtáros, informatikus-könyvtáros és könyvtár-pedagógia tanár.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 49,62 százalék - nehéz terep az ellenzéknek, de messze nem reménytelen.

Csongrád-Csanád 4. - Hódmezővásárhely és még 18 település

  • Márki-Zay Péter - ÚVNP/Párbeszéd
photo_camera Fotó: Márki-Zay Péter Facebook

2018 óta Hódmezővásárhely polgármestere, az akkori előrehozott választáson meglepetésre megverte a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt, aki egy évvel később vissza is vonult a politizálástól. Márki-Zay jelöltjei a 2019-es önkormányzati választáson a hódmezővásárhelyi önkormányzatban is átvették a többséget. Jelenleg a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és miniszterelnök-jelöltje.

  • Mucsi Tamás - DK, támogatja: Liberálisok, Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület
photo_camera Fotó: Mucsi Tamás Facebook

Egy makói festékbolt kereskedelmi és marketingvezetője, 2010 előtt a Vásárhelyi Tévé szerkesztő műsorvezetője, előtte pedig a Bábolna Televíziónál volt operatőr és vágó. A DK választókerületi elnöke, a makói önkormányzat kompenzációs listáról bejutott képviselője.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 51,78 százalék - nehéz terep az ellenzéknek. Ez Lázár János körzete, valószínű, hogy az előválasztási győztes tavasszal vele mérkőzik majd meg.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.