G7: Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus biztonságos menedékévé

külföld
2021 augusztus 24., 19:13
comments 1

„Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok felelősek lesznek azért, hogy milyen intézkedéseket hoznak a terrorizmus megakadályozása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, különös tekintettel a nőkére” – mondták ki keddi csúcsértekezletükön a G7-hez tartozó országok vezetői, hozzátéve, hogy Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus biztonságos menedékévé, és nem szolgálhat más országok ellen irányuló terrortámadások kiindulópontjául.

Boris Johnson a megbeszélést követően közölte, nem hosszabbítják meg a csapatok afganisztáni kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt, de az evakuálási műveletet „az utolsó lehetséges pillanatig” folytatják. Délután Joe Biden amerikai elnök is úgy döntött, tartják magukat az eredeti határidőhöz, miután Afganisztán új tálib vezetői közölték, a határidő meghosszabbításához nem járulnak hozzá, augusztus 31-ig be kell fejezni minden külföldi evakuálását az országból.

photo_camera A csúcstalálkozón az országok vezetői online vettek részt, Boris Johnson brit miniszterelnök Londonból Fotó: EyePress via AFP

„Kapcsolatban kell lennünk a tálibokkal. Valószínűleg lesz egy tálib kormány, amelynek mi, a G7 első számú feltételként fogjuk szabni annak szavatolását, hogy az országot augusztus 31-ig és azon túl is biztonságosan elhagyhassák azok, akik el akarnak menni” – mondta Boris Johnson, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint pedig nyomást kell gyakorolni a tálibokra, és el kell érni, hogy az érintettek elhagyhassák Afganisztánt.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után úgy fogalmazott, az Afganisztánból a szomszédos országokba irányuló migráció „pillanatnyilag nem akut téma”, és Németország szükség esetén készen áll az együttműködésre a menekültek ellátásában az Afganisztánnal szomszédos országokkal, akár Iránnal is. Elmondta, hogy Németország 100 millió euró azonnali támogatással járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz, és további 500 millió eurót is elkülönít erre a célra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.