Osváth Richárd ezüstérmes lett Tokióban

olimpia
2021 augusztus 28., 11:18
comments 1

Osváth Richárd ezüstérmet nyert a tőrözők A kategóriájában, Hajmási Éva pedig ugyanebben a sérültségi besorolásban negyedik lett szombaton a tokiói paralimpián. A Londonban harmadik, Rióban második, 2017-ben világbajnok Osváth - akinek merev a jobb térde - három győzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört, majd a negyeddöntőben 15-14-re verte Emanuele Lambertinit úgy, hogy az olasz már 10-4-re is vezetett ellene.

Osváth Richárd és a japán Kano Sintaro a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard csoportmérkőzésén
photo_camera Osváth Richárd és a japán Kano Sintaro a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard csoportmérkőzésén Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az elődöntőben az orosz Nyikita Nagajevvel könnyedén bánt el, majd a döntőben a kínai Szun Kanggal vívott, akit öt éve az elődöntőben legyőzött. Ezúttal azonban nem találta rajta a fogást, nem jöttek be az akciói, a gyors és pontos kínai magabiztos győzelmet aratott.

Nagyon gyorsak a kínaiak, más sebességen dolgoznak, mint az európaiak, nagyon dinamikusan vívnak, nem hibáznak. Nehéz ezt a ritmust felvenni, kell egy csomó idő, hogy megszokjam, vagy sikerül, vagy nem” - mondta az MTI-nek, utalva egyben a kard egyénire is, melyben hetedik lett. A Törekvés SE 36 éves vívója a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte.

Közel állt az éremnyeréshez Hajmási Éva is, aki szintén három sikerrel és egy vesztett asszóval fejezte be a csoportszakaszt, de neki már a nyolcaddöntőben vívnia kellett a közvetlen kieséses táblán. Ott a hongkongi Justine Charissa Ng ellen taktikusan küzdve harcolta ki a továbbjutást, majd csapattársával, az egyik csoportmérkőzésén ujjsérülést szenvedő Krajnyák Zsuzsannával került szembe, akit magabiztosan győzött le. Az elődöntőben az ukrán Natalija Morkviccsal vívott, és három tussal kikapott egy olyan mérkőzésen, melyen mindkét oldalon sok volt a figyelmeztetés, illetve a büntetőpont.

Hajmási Éva
photo_camera Hajmási Éva Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A bronzéremért Zsung Csinggel került szembe, akit csütörtökön a párbajtőr döntőben Veres Amarilla legyőzött. Ezúttal is sok volt a figyelmeztetés korai indulás miatt, de a hajrához úgy érkeztek a felek, hogy a magyar vívó 14-12-re vezetett. A kínai azonban összeszedte magát, gyorsan összehozott három tust, amivel Hajmási számára elúszott az érem. A Törekvés 34 éves, tőrben Európa-bajnok, kétszeres vb-második vívója - aki robogóbaleset következtében elveszítette bal lábát térd felett - szerdán kardban is negyedik lett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.