A homofób törvény óta hétszer több bejelentés érkezett a médiahatósághoz

POLITIKA
2021 augusztus 30., 17:15
comments 2

Több mint két hónap alatt 69 bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések vélelmezett megsértése miatt, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 10 bejelentés volt – írja a Magyar Hang, ami szerint ez a pedofiltörvényként hivatkozott, homofób elemeket is tartalmazó törvénymódosítás hatása.

A törvény alapján a médiahatóság mellett a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályára vagy a rendőrségre is érkezhetnek bejelentések, a könyvekkel kapcsolatos kifogások például fogyasztóvédelmi ügynek minősülhetnek. A lap Budapest Főváros Kormányhivatalától nem kapott választ, míg az ORFK közölte, hogy augusztus 9-ig nem volt olyan feljelentés, ami alapján „a gyermekpornográfia vagy a zaklatás új minősített esetei elkövetésének gyanúja miatt rendeltek el büntetőeljárást”.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Fotó: Fortepan

Az LMBT-érdekeket képviselő Háttér Társaság tapasztalatai szerint a törvény elfogadása óta nőtt az utcai, szomszédok közötti és munkahelyi konfliktusok száma, illetve a támadásoké is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.