Dánia mégsem épít nemzeti oltóanyaggyárat

járvány
2021 szeptember 06., 13:28
comments 3

Dánia mégsem építi meg a korábban bejelentett nemzeti oltóanyaggyárat, és inkább egy hazai fejlesztés alatt álló koronavírus elleni vakcinára fordítja az erőforrásait – közölte a koppenhágai gazdasági minisztérium.

Mette Frederiksen kormányfő áprilisban jelentette be, hogy Dánia szeretne mRNS-vakcinákat gyártani 2022-ig. Akkor azt mondta: a kormány néhány hét múlva pályázatot ír ki egy hazai oltóanyaggyár felépítésére és üzembe helyezésére.

photo_camera Fotó: Markus Schreiber/AP

Koppenhága azóta piackutatást végzett, hogy kiderítse, van-e értelme a pályázat kiírásának – írta közleményében az iparügyi, gazdasági és pénzügyi minisztérium, ami arra az eredményre jutott, hogy a Bavarian Nordic dániai gyógyszergyár fejlesztés alatt álló vakcinájának támogatásával mozdíthatja elő a leghatékonyabban a jövőbeli oltóanyaggyártást, ezért a pályázatra vonatkozó terveket törölték.

A koppenhágai kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy 800 millió koronával (kb. 37,6 milliárd forinttal) támogatja a Bavarian Nordicot koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztésében. Az oltóanyag fejlesztése közeledik a kettes fázisú klinikai vizsgálatok szakaszához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.