Tizenegy év börtönre ítélték Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezetőt

2021 szeptember 6., hétfő 11:27
13

Az Aljakszandr Lukasenka tekintélyuralmi rendszere ellen tiltakozó ellenzéki mozgalom két vezéralakját is börtönre ítélték, Marija Kalesznyikava tizenegy év, Makszim Znak tíz év börtönt kapott.

Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták.

Az ellenük felhozott vádakat mindketten tagadták, a tárgyalást „színlelésnek” nevezték, ügyvédeik fellebbeznek az ítélet ellen.

Marija Kalesznyikava Fotó: VIKTOR TOLOCHKO/Sputnik via AFP

A múlt hónapban kezdődött bírósági tárgyalásról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták a nyilvánosságot. Az ügy körülményeit, a nyomozók és a tanúk nevét sem hozták nyilvánosságra.

Kalesznyikava egyike annak a három, korábban nem politizáló nőnek, akik összefogtak a tavalyi választási kampányban Lukasenka ellen, miután Viktar Babarikát, a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kizárták a választáson indulni szándékozók sorából. Az ő kampánycsapatában dolgozott Kalesznyikava és Znak is. Babarikát még a választások előtt korrupció gyanújával őrizetbe vették, és idén júliusban tizennégy évi börtönre ítélték.

A 2020 augusztusában tartott fehérorosz választás után, amit a hivatalos, de senki által el nem hitt eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka elnök 80 százalékos többséggel nyert meg, a fehéroroszok hónapokon át tiltakoztak. Több tízezer tüntetőt vettek őrizetbe, sokukat brutálisan megverték, független újságírókat és aktivistákat tartóztattak le, akiket azóta is elzárva tartanak. A becslések szerint 650 politikai foglyot tartanak fogva.

(BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt