A tálibok nem engedik sportolni a nőket

külföld
2021 szeptember 08., 12:27
comments 3

Se nem helyénvaló, se nem szükséges, hogy a nők krikettezzenek, ezért nem is fogják engedni nekik, mondta egy tálib vezető az ausztrál SBS-nek. Azzal indokolta a döntést, hogy játék közben láthatóvá válhatna a nők teste és arca, márpedig az iszlám ezt nem engedi. Emiatt semmilyen más sportot nem űzhetnek, ahol fennáll ez a veszély.

Az afgán krikettszövetség egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a női szakág megszüntetéséről, de a versenyeket már lefújták, írja a Guardian.

Miután a tálibok augusztusban elfoglalták Kabult, fogadkoztak, hogy más típusú hatalomgyakorlásra készülnek, mint legutóbbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején. Jobb bánásmódot ígértek a nők számára is - bár csak azt mondták, „az iszlám keretein belül” biztosítják számukra a szabadságjogokat.

photo_camera Krikettező afgán nők 2015-ben Fotó: AREF KARIMI/AFP

Az elmúlt napokban több tüntetést is tartottak a tálibokkal szemben, amiken elsősorban nők vettek részt. A tálib őrök mindig felfegyverkezve vonultak fel, és bár volt, amikor engedték, hogy tiltakozzanak, több gyülekezést feloszlattak, Herat városában ketten meg is haltak.

Az Afganisztánban berendezkedő hatalom Iszlám Emirátusnak nevezi magát, átmeneti kormányuk szerdán tartotta első ülését. Tagjai között kizárólag tálib férfiakat találni, pedig korábban azt ígérték, több csoport is képviseletet kap majd. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az új kormány összetétele miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.