Bolsonaro a demokráciát támadja a brazil legfelsőbb bíróság elnöke szerint

külföld
2021 szeptember 09., 04:17
comments 1

Luiz Fux azt mondta, a legfelsőbb bíróság nem fogja eltűrni a döntései jogosságát vitató fenyegetéseket. Elutasította Jair Bolsonaro bírálatait, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte, hogy a brazil elnök a legfelsőbb bírósági döntések semmibevételére buzdította a polgárokat a keddi tüntetéseken. Szerinte ez olyan bűntény, amellyel a kongresszusnak is foglalkoznia kell.

photo_camera Jair Bolsonaro 2021 júliusában Fotó: DIDA SAMPAIO/Agência Estado via AFP

Tízezrek vettek részt a brazíliai nagyvárosokban kedden, a függetlenség napján tartott demonstrációkon, hogy támogatásukról biztosítsák Bolsonarót a legfelsőbb bírósággal folytatott, egyre elmérgesedő vitájában. Az elnök a főváros központjában összesereglett támogatói előtt mondott beszédében felszólította Luiz Fuxt, hogy tartsa kordában a testület egyik bíráját, Alexandre de Moraest, vagy a törvényszék látja kárát, hozzátéve, hogy nem fog eleget tenni Moraes utasításainak „Számunkra ő többé nem létezik.”

Moraes augusztus elején a legfelsőbb választási bíróság (TSE) kérelme alapján vizsgálat indítását rendelte el Bolsonaro ellen hamis hírek terjesztéséért, miután – az indoklás szerint – az elnök bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét.

A TSE maga is vizsgálatot indított, amiért Bolsonaro „politikai és gazdasági hatalmával visszaélve” azt hangoztatta, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat. A TSE szerint az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a legfelsőbb bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.