Oroszország nem lesz ott az új afgán kormány beiktatásán

szeptember 10., péntek 13:20
1

Oroszország semmilyen minőségben nem fog részt venni Afganisztán új kormányának beiktatásán - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Moszkva számára nem világos, hogy miként alakul majd a helyzet Afganisztánban a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem jelentette fenyegetés szempontjából, ezért meg kell értenie, hogy milyen további lépésekre készül a jelenlegi kabuli vezetés. A szóvivő azt hangoztatta, hogy senki, így Oroszország sem nyert azzal, hogy az országban a tálibok kerültek hatalomra.

„Úgy értem, hogy legalábbis senki sem áll nyerésre, mert a napirenden lévő fő kérdés (továbbra is) az, hogy Afganisztán a kábítószer-fenyegetés forrása és olyan ország marad-e, ahonnan hatalmas mennyiségben áramlanak az ópiátok a világba és hazánkba, és hogy Afganisztán továbbra is olyan hely marad-e, ahol a terrorista csoportok szabadon működhetnek. Abban az értelemben, hogy ezek a fenyegetések továbbra is fennállnak, senki sem nyertes közülünk” - mondta Peszkov.

A tálib radikális iszlamista mozgalom szeptember 6-án jelentette be, hogy ellenőrzése alá vonta Afganisztán egész területét, két nappal később kihirdette az ország ideiglenes kormányának összetételét, amelyet kizárólag a saját tagjaiból állított össze. Moszkva korábban attól tette függővé az afgán kormány elismerését, hogy inkluzív lesz-e, és képviseletet kapnak-e benne a nemzeti kisebbségek.

A TASZSZ orosz hírügynökség kairói keltezésű jelentése szerint Imanulla Szamangani, a tálibok kulturális bizottságának tagja Twitter-bejegyzésben cáfolta, hogy az új afgán kormány beiktatását szeptember 11-re, az Egyesült Államok ellen eltérített utasszállítókkal végrehajtott terrortámadások 20. évfordulójára tűzték volna ki. Az illetékes azt írta, hogy a szertartást néhány nappal ezelőtt lemondták, „hogy ne zavarják meg még jobban az embereket”, és „Afganisztán Iszlám Emírség” vezetése kihirdette a kabinet tagjainak egy részét, akik már munkához is láttak.

Korábban az afgán és a nemzetközi médiában is megjelent az az értesülés, hogy az ideiglenes kormány beiktatását szeptember 11-re tűzték ki. A szertartásra Kína, Pakisztán, Irán, Oroszország, Katar és Törökország kapott meghívást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt