Búcsúzóul az amerikaiak még megöltek 10 afgán civilt

afganisztán
2021 szeptember 11., 19:22
comments 5

Különleges drónfelvételek birtokába jutott a New York Times, melyek alapján szakértők és helyiek azt állítják, hogy egy drónról indított rakétával az amerikai hadsereg úgy ölt meg 10 embert Kabulban, hogy valójában nem tudták, kire lőnek.

link Forrás

A fehér Toyotát augusztus 29-én, két nappal a kivonulás utolsó napja előtt, többórás megfigyelés után lőtték ki, mert bár nem tudták, ki a sofőr, arra jutottak, hogy az ISIS a kocsiba rejtett bombával terrortámadásra készül a kabuli reptér ellen.

A videók elemzése alapján a lap viszont állítja, hogy a sofőr régóta egy amerikai segélyszervezet helyi csoportjának dolgozott, a kollégáit szállította, és a kocsiban nem robbanóanyag volt, hanem vizesballonok. Amerikai katonai források szerint a lakóövezetben végrehajtott csapásnak három civil áldozata volt. A Times szerint 10, köztük 7 gyerek.

photo_camera Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A sofőrt, Zemad Ahmadit a főnöke kérte meg reggel, hogy hozza el a laptopját. A 42 éves Ahmadi elindult otthonról, és akkor került a légi megfigyelők látókörébe, amikor kihajtott egy olyan épülettömbből, amit az amerikaiak az ISIS egyik búvóhelyeként tartottak számon.

Az amerikai MQ-9 Reaper drón egész nap rajta maradt Ahmadi kocsiján, és a hadsereg szerint lehallgatták, ahogy az ISIS búvóhelyéről utasítják a sofőrt. A kocsi utasai viszont utóbb azt mondták, hogy egy teljesen átlagos munkanap volt. Megérkeztek a segélyszervezet irodájába, majd egy, már a tálibokhoz tartozó rendőrörsön próbáltak engedélyt szerezni, hogy ételt oszthassanak egy parkban.

Kora délután visszatértek az irodába, ahol egy tömlőből vízzel töltöttek meg pár műanyag ballont, amiket beraktak a csomagtartóba (Ahmadi az irodából vitt haza vizet, mert a vezetékes vízellátás a hatalomátvétel idején leállt). A Times katonai forrásai szerint ők viszont potenciális robbanóanyagként azonosították a rakományt.

Ahmadi a reptérhez közeli otthona felé indult, de előtte még kitette a kollégáit. Ekkor a megfigyelők már a reptéren állomásozó amerikai katonákra közvetlen veszélyt jelentő célpontként tekintettek rá. Amikor Ahmadi beállt az udvarára, a bevetési egység parancsnoka utasítást adott a drón Hellfire rakétájának kilövésére. A drón operátora a kilövés előtt csak egy, a sofőrt üdvözlő férfit látott, ezért utóbb azt jelentette, hogy az áldozatok között "elfogadható valószínűséggel" nincsenek nők, gyerekek és civilek. A NYTimes egy szerzője viszont a Twitterére kitette az áldozatok fotóit.

link Forrás

A rokonok szerint amikor Ahmadi behajtott, a gyerekei és a fivére gyerekei is kiszaladtak hozzá, és beültek a kocsiba, hogy együtt tolassanak be a kocsi helyére. A rakéta ekkor csapódott be. Az amerikaiak szerint ezt további robbanások követték, ezért okkal következtettek arra, hogy az autóban robbanónyag volt. Csakhogy a Times helyszíni és utólagos szakértői vizsgálatai semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az udvart és az épületeket egynél több lökéshullám érte volna.

A szomszédok és az afgán egészségügyi hatóság emberei állítják, hogy gyerekek holttesteit szállították el. Ahmadi rokonai szerint a férfi és három fia mellett az unokatestvére, a fivére három kisfia, és két hároméves kislány is az áldozatok között volt. Egyes áldozatok maradványai beborították a falakat és a mennyezeteket.

Ahmadi maga is menedékkérelmet adott be az amerikaiakhoz (ahogy a szintén áldozatul eső unokatestvére is, aki az amerikai hadseregnek dolgozott). A hozzátartozók már csak ezért is érthetetlennek tartják, miért gondolhatta bárki, hogy terrortámadást tervezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.