A magyarok jobban szeretnék Merkelt látni az EU élén, mint a németek

érdekes adat
2021 szeptember 14., 17:04

Ha az európai polgárokon múlna, akkor a Németország éléről hamarosan távozó Angela Merkel akár az Európai Unió élén is folytathatná. Legalábbis ez derült ki a brüsszeli European Council on Foreign Relations (ECFR) felméréséből, ahol 41 százalék választaná meg a német kancellárt az EU elnökének, ha Emmanuel Macron (14 százalék) lenne a másik jelölt.

photo_camera Grafika: ECFR

A leglelkesebben a hollandok (58 százalék), a spanyolok (57 százalék) és a portugálok (52 százalék) támogatnák, hogy Merkel legyen az EU vezetője. A legkevésbé a bolgárok örülnének neki, ahol csak 31 százalékot kapott. Ugyanakkor még Franciaországban is meg tudná verni Macront 32-20-ra.

Magyarországon Merkel 44 százalékot kapna, míg Macron csak 24-et. Ezek szerint a magyarok jobban támogatnák a német kancellár uniós karrierjét, mint a németek, mert a hazájában csak 42 százalékot kapott.

Az ECFR a felméréshez 12 uniós tagállamból összesen 16 267 embert kérdezett meg. (Spiegel/ECFR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.