A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális olajkereslet jövőre eléri a járvány előtti szintet

szeptember 14., kedd 13:10

A koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt csökkentette a globális olajkereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), ami ugyanakkor az OPEC-hez hasonlóan arra számít, hogy az olajfogyasztás jövőre eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szokásos havi jelentése az előző havihoz képest napi 105 ezer hordóval, 5,2 millió hordóra fogta vissza a kereslet növekedésének idén várható ütemét, a jövő évit viszont 85 ezer hordóval 3,2 millió hordóra emelte. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség a napi keresletet az idei évre 96,1 millió hordóra, a jövő évre pedig 99,4 millió hordóra becsüli.

A világ olajkereslete továbbra is nyomás alatt áll, mivel a koronavírus erősen fertőző delta mutációja gyorsan terjed a kulcsfontosságú felhasználói régiókban, különösen Ázsia egyes részein. Az IEA szakértőinek becslése szerint szeptemberben átlagosan napi 310 ezer hordóval esik vissza a globális olajfelhasználás.

„Ezzel együtt is a III. negyedévben a II.-hoz képest napi 2,1 millió hordóval nőhet a kereslet, és elérheti a 97,2 millió hordót az utazások iránt megnövekedett igényeknek köszönhetően” – áll a jelentésben, ami szerint 3 hónap csökkenés után októberben felpattan, és az év végéig tovább emelkedik a kereslet.

Egy iraki olajfinomító március 8-án. Fotó: ASSAAD AL-NIYAZI/AFP

A 2022-es évet illetően a Nemzetközi Energiaügynökség elemzői az I. és a II. negyedévre is 100 ezer, a harmadikra pedig 200 ezer hordóval javították a kereslet növekedésének napi várható ütemét, a IV. negyedévit viszont 100 ezer hordóval lefaragták. A számításaik szerint 2022 második felében az olajfogyasztás már meg fogja haladni a járvány előtti, napi 100 millió hordós szintet.

Az OPEC optimistább

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) optimistább előrejelzéseiben a Nemzetközi Energiaügynökségnél, de ugyancsak arra számít, hogy a járvány előtti szintet csak jövőre éri el a világ olajkereslete.

Az olajkartell a havi jelentésében rontotta (napi 110 ezer hordóval 99,70 millió hordóra) a IV. negyedévben várható olajkeresletet a járvány fellángolására hivatkozva, de a múlt hónaphoz képest így is gyakorlatilag változatlanul hagyta az idei évre vonatkozó várakozását, a jövő évit viszont erősen megemelte. Az OPEC elemzői arra számítanak, hogy az előző évhez képest 2021-ben 5,96 millió hordóval, 96,7 millió hordóra nő a napi kereslet, jövőre pedig 4,15 millió hordóval, 100,83 millió hordóra.

Hurrikánok zavarnak be

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ma már a harmadik egymást követő kereskedési napon drágult.

Az összességében kedvező előrejelzések mellett az árakat felfelé hajtja az is, hogy az Ida után egy újabb hurrikán közelít Texashoz és Louisiana egyes részeihez. A Nicholas hurrikán miatt evakuálják a Mexikói-öböl amerikai fúrótornyairól az olajbányászokat, és a szárazföldön működő finomítók is elkezdték a felkészülést a természeti csapásra.

Közép-európai idő szerint 13:30-kor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,45 százalékos pluszban, 73,84 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,43 százalékos nyereségben, 70,75 dolláron forgott. A Brent ára 74,22 dolláron, a WTI-é pedig 71,14 dolláron hatheti csúcson is járt ma. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt