Több mint 1400 delfint mészároltak le hagyományőrzésre hivatkozva a Feröer-szigeteken

ÁLLAT
2021 szeptember 14., 18:06
comments 1

A hétvégén több mint 1400 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteken, a Skálafjordban. Az akció miatt ismét heves vita támadt a cetvadászatról. A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszer-ellátás részét képező cetvadászatot legalább a 10. század óta űzik itt. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatul a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak. (Aki esetleg kíváncsi lenne rá, hogy néz ki a gyakorlatban a delfinek lemészárlása, ide kattintva megtekintheti.)

Még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését. Az egyesület jelenlegi elnöke a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik. Szerinte itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat. A hagyományos delfinölés célja elvileg az, hogy élelemmel lássák el a helyi családokat, de a most megölt 1428 állat húsa a szigetek 53 ezer lakójának biztosan sok lenne, így nagy része kétségkívül pocsékba megy.

A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé, ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer-szigeteken.

A vadászat értelmetlen, és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg” - kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet.

A cetmészárlás hagyománya a Feröer-szigeteken egészen a vikingek idejéig nyúlik vissza. Az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtották, ahol leölték őket, húsukat szétosztották a résztvevők között. Elsősorban hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala melas) és más delfinfajokat ejtenek el.

A feröeri adatok szerint 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el. (Euronews/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.