Koronavírus-számok Magyarországon 9/16/2021
Elhunytak + 4 Σ 30 118
Kórházban + 36 Σ 343
Fertőzöttek + 458 Σ 816 680
Tesztek + 15 682 Σ 6 753 395
Oltottak + 3 885 Σ 5 850 887
A legújabb trendek

Gulyás: A kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni

szeptember 15., szerda 8:53
10

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a keddi kormányülés után kivételesen szerdán tartott Kormányinfót.

Gulyás elmondta, hogy Orbán Viktor ma a szlovén miniszterelnökkel tárgyal, este pedig a kormánypártok frakcióvezetői ülése lesz Esztergomban, ezért volt kedden a kormányülés.

Gulyás azt mondta, a negyedik hullám az oltás miatt el fog térni a korábbiaktól. Javasolta a harmadik oltást, különösen az idősebb korosztálynak: 4 hónap után lehetséges, 6 hónap után kifejezetten ajánlott. Még mindig van 400 ezer 60 év fölötti, aki nem oltatta be magát. Eddig 5,8 millióan kapták meg az első oltást.

Ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb és legszabadabb ország járványügyi szempontból, a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében július 7-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Szerinte olyanok is szerepelnek a magyar statisztikában, akiknek a halálát nem a covid-19 okozta, de pozitívak voltak a halál pillanatában.

Beszélt arról, hogy a kormány a Parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet meghosszabbítását, erre szerinte azért van szükség, hogy gyorsabban reagálhassanak.

Gulyás szerint a fertőzések számának ugrásszerű növekedését az oltásnak hála nem fogja követni a súlyos megbetegedések és az elhunytak számának hasonló növekedése.

Pfizerből és Modernából bőven van elég oltóanyag, 3,3 millió oltás áll rendelkezésre, Astrazenecából 1,5 millió, Janssenből 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió.

A Pfizerről azt mondta, van egy új beszerzési kezdeményezése az EU-nak, ami a 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltás, itt Magyarország is megrendelő.

Gulyás arról is beszélt, milyen ritka az, hogy a pápa személyesen részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Gulyás azt mondta, a nemzeti konzultáció alapján 94 százalékos volt a támogatottsága a minimálbér 200 ezer forintra való növelése. Nagy öröm lenne szerinte, ha január 1-től ez lehetne, mert akkor több lesz a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc alatt az átlagbér.

A hitelmoratóriumról azt mondta, ahol tartós visszaesés következett be a jövedelemben, vagy gyereket nevelnek, akkor átmenetileg mentesítenék őket a hiteltörlesztés alól. A moratórium fenntartásához október 31-ig személyesen kell bejelentkezni.

A gazdasági növekedés számai a 3. negyedévben bizakodásra adtak okot, a turizmus egyedülálló rekordot döntött, a kormánynak pedig sikerült túlteljesítenie az ígéretét, hiszen ma 4 704 000 ember dolgozik, sohasem dolgoztak még ennyien aktívan a rendszerváltás óta – mondta Gulyás, aki szerint az 5,5 százalékos gazdasági növekedés meglesz, és ez a feltétele, hogy a családok visszakapják az szja-t.

Ellenzék és oltottság

A Magyar Nemzet kezdte a kérdéseket: mit gondolnak arról, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után újra Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője. Gulyás: ma Gyurcsány Ferenc vezetésével fogtak össze a Jobbikkal. A kormánypárti lap többi kérdése is az ellenzékről szólt, például, hogy nagyobb az érdeklődés a kormánypártok Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciója iránt, mint az ellenzéki előválasztás iránt.

Volt egy jó kérdésük azért: kell-e számítani megkülönböztetésre a munkában a beoltottak és a beoltatlanok között. Gulyás azt mondta, eleve különbség van köztük, nem a kormány tesz különbséget. Ha ilyen jellegű döntések születnek, amíg lehet, várnának ezzel, hiszen értik a beoltatlanok érveit is, de ha kell, a kormány azonnal határozni fog.

A kormány 1800 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki, miért? – kérdezte az ATV. Gulyás azt mondta, a magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, és ma a piacokon ritka kedvező feltételek mellett lehet hitelt felvenni, akár korábbi, magasabb hitelek kiváltására. A helyreállítási alapból idén Magyarország kb. 350 milliárd forintot (13 százalékot) kapna, ha megegyeznek.

Az ATV megkérdezte, hogy hatodik osztálytól fölfelé tiltják-e, hogy átállhatnak a digitális oktatásra. Gulyás szerint most általános tilalom van, de ha úgy alakul, a kormány dönthet arról, hogy bezárja az iskolákat.

Az ATV kérdezte, mit tekintenek fő kritériumnak a szigorításnál: a fertőzöttek számát, a kórházba vagy lélegeztetőgépre kerültek számát, vagy a halottak számát. Gulyás erre nem adott konkrét választ, azt mondta, pontosan megnézték a tegnapi napon elhunytaknál, hogy ki az, akinél a halál oka tényleg a koronavírus volt-e. A felnőtteknél egyéni felelősség van, aki nem oltatja be magát, az lényegesen nagyobb veszélyt vállal – mondta Gulyás.

Vadászat, vita és fenyegetés

Az ATV megkérdezte, a vadászkiállítás miért mentesül a járványügyi korlátozások alól. Gulyás azt mondta, ez is olyan nagy rendezvény, ahol a belépést a védettségi igazolvány nélkül is érdemes biztosítani a mostani fertőzésszámok alapján.

Arról is tettek fel kérdést, hogy mikor válik aktuálissá a kérdés, hogy Orbán Viktor vitázna-e az ellenzéki miniszterelnökjelölttel. Gulyás azt mondta, még nincs is ellenzéki miniszterelnök.

Az ATV kérdezte, hogy a gyerekvédelmi törvényt tervezik-e módosítani az őszi ülésszakban, Gulyás azt mondta, hogy nem tervezik.

Az Origo kérdésére, hogy kormányváltás után sima többséggel akarnának alkotmányozni, Gulyás azt mondta, akkor nincs jogállam, de majd meglátjuk, mi lesz.

A Heti Tv a norvég alapról kérdezett, mikor kapjuk meg a pénzt, Gulyás azt mondta, miután megbukott a jobboldali norvég kormány, várjuk az új kormány válaszát, ami ugyan baloldali, de Nyugat-Európában bármi lehet.

Breuer Péter arról is beszélt, hogy a 96 éves édesanyja nagyon fél, hogy azokra az emberekre, akik ott ülnek a kormányinfón, börtön várhat egy kormányváltás után. Lehet ilyesmivel fenyegetni? – kérdezte. Gulyás azt mondta, lemaradt valamiről, úgy emlékezett, csak a kormánypárti politikusoknak kell ettől tartania.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Gulyás azt mondta, semmi újat nem tud mondani, a tulajdoni viszonyok egyelőre nem változtak.

Az RTL kérdezte, hogy a vészhelyzet meghosszabbításával is lehet-e személyesen szavazni az ellenzéki előválasztáson. Gulyás azt mondta, hogy persze.

Arra a kérdésre, hogy hány embert oltottak be a kampány hatására: 13 ezer embert oltottak be, és sajnos 60 év fölött 90 százalékban utasították el a megkeresettek az oltást a 400 ezer oltatlan idős ember közül.

A BKV 12 milliárd forintot vár az államtól, Gulyás szerint egy technikai vita áll fent, egyelőre nem akarja ezt politikai szintre emelni.

Vokstrurizmus és római vakáció

A voksturizmusról is kérdezett az RTL, Gulyás azt mondta, azt az illúziót eloszlatná, hogy emberek azért költöznének át, hogy szavazzanak. Szerinte ennek a jelenségnek a választáshoz nincs köze, inkább a nyomor elől költöznek át Magyarországra. (Ez nem igaz, részletesen bemutatták, hogyan működött a választási csalás.)

Az Orbán család római utazásáról azt mondta Gulyás, hogy a hozzátartozók szállítását ki kellett fizetnie Orbánéknak.

Gulyás arról, hogy mi volt a vezérkari főnök vécébombás megjegyzése, azt mondta: erről információja nincs, a honvédelmi minisztert kell kérdezni.

Felsőoktatás, migráció, hazugság

Az egyetemek finanszírozása több mint 100 százalékkal megnő januártól, a kormány most nyújtja be a törvényt arról, hogy kinek mi fog járni – ígérte Gulyás.

A TV2 azt kérdezte, lesz-e új intézkedés a fokozódó migrációs nyomás miatt. Gulyás azt mondta, hogy igen, mert folyamatosan 3000 ember kell a déli határra, 2016 óta nem jött ennyi migráns, úgyhogy lehet, hogy újabb erőket kell odacsoportosítani. Gulyás azt mondta, még mindig nem kaptunk egyetlen fillért sem a kerítésre.

A járvánnyal kapcsolatban a kormány pillanatnyilag nem kíván intézkedéseket hozni, de persze van forgatókönyv arra, hogy mit kell tenni, ha változik a helyzet – mondta.

A Hír Tv Cseh Katalinról és Jakab Péterről kérdezett, Gulyás válaszolt rá. Az azért álljon itt, amit ezzel kapcsolatban Gulyás megjegyzett: „Az, hogy valaki nyíltan hazudik, az nem helyes.” Gulyás Karácsony corvinusos karrieréről azt mondta, érdemes megnézni, az a baloldali sajtó, ami erről a témáról most hallgat, mit írt annak idején, amikor Schmitt Pál belebukott a plágiumbotrányába.

Németország, beavatkozás, rasszizmus

A Népszava azt kérdezte, mik a várakozások a német választásokkal kapcsolatban, Gulyás azt mondta, baloldali-zöld koalíciónak nem lehet többsége, csak a Die Linkével vagy az FDP-vel. Szerinte a küzdelem kiélezettebb lesz, mint ahogy most látszik, Gulyás pesszimista, inkább SPD-s jelölt lehet a befutó a kancellári székért, mint CDU/CSU-s.

Azt is megkérdezték, milyen külföldi hatalom akarhat beavatkozni a 2022-es választásba. Gulyás szerint néhány nyugat-európai kormány örülne egy kormányváltásnak, de hogy ezért valamilyen módon tennének-e, nem látjuk. Szerinte az Európai Bizottság részt kíván venni az ellenzék oldalán a kampányban.

Megkérdezték, Orbánnak nem kellene-e határozottan kiállnia az ellen, hogy magyar szurkolók a meccseken rasszista magatartást tanúsítsanak. Gulyás azt mondta, a kormány álláspontja világos, bőrszínre, fajra, származásra vonatkozó negatív megnyilvánulás elfogadhatatlan és tűrhetetlen, de az, hogy néhány tucat ember elfogadhatatlanul viselkedik, nem lehet kollektívan büntetni egy nemzetet vagy egy szurkolótábort, a térdelés kifütyülése pedig Gulyásnak még tetszik is.

A 24.hu arról kérdezett, az egészségügyi dolgozók közül hányan nem adatták be a mai határidőig legalább az első oltást. Gulyás azt mondta, rendkívül alacsony azok aránya, akik nem oltatták be magukat.

Kiderült, hogy Orbán azóta sem kérte a harmadik oltást, eddig két Sinopharmot kapott. Gulyás azt ígérte, megkérdezi Orbánt, hogy kéri-e a harmadikat, és a következő Kormányinfón elmondja.

Öngyilkosság, melegházasság, vezérlő fejedelem

Arról, hogy 2020-ban drámaian nőtt az öngyilkosok száma, ezért tervezik-e a pszichiátriai ellátás és a lelkisegélyszolgálat átalakítását, Gulyás azt mondta, például az áldozatsegítés kereteit bővíteni tervezik. Általánosságban viszont szerinte a tavalyi adat nem a pszichiátriai ellátás minőségén múlt, hanem a vírus miatti bezártság tehetett róla, ezért általában is a nyitás jelent megoldást.

Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartja, hogy a következő években legalizálják-e a melegházasságot. Gulyás azt mondta: „Nem tartom jónak a szót, a marihuánát lehet legalizálni, szerintünk azonos neműek között házasság nem létezik, ez egy filozófiai különbség. Az azonos neműek közötti élettársi jogviszony szabályait még egy baloldali kormány fogadta el, ők is úgy gondolták, hogy ez helyes, a házasság nem, és mi ehhez nem nyúltunk hozzá. Mi azt a törvényt semmilyen formában nem módosítottuk, az azonos nemű pároknak ma is lehetőségük van élettársi jogviszonyra, házasságra viszont nincs, és szerintünk az ő esetükben nem is lehetséges.”

A Magyar Fórum megkérdezte, miért nem készült még film a vezérlő fejedelemről. Gulyás szerint most szép számmal készülnek történelmi filmek, és a nagy Hunyadi-film úttörő lesz ebben.

Gulyás elmondta, hogy az USA-t többször is kérték, hogy az ismert ukrán befolyásukkal segítsenek a magyar nyelv használatát korlátozó oktatási törvényt változtassák meg. Magyarország addig blokkolni fogja a NATO- és EU-tagságukat, amíg ezen nem változtatnak.

A 444 kérdései

A 444-től Szurovecz Illés azt kérdezte, Gulyás mostanában milyen helyzetekben szokott maszkot viselni. Gulyás azt mondta, Lengyelországban a közintézményekben kellett, és viselt is. Itthon Gulyás nem viselt, mert nem kellett sehol. Arra a kérdésre, hogy a mostani számok alapján vannak-e terek, ahol visszaállna, azt mondta, be van oltva. A kérdésre, hogy az oltás kiváltja-e a maszkot, Gulyás azt mondta, az oltás sem jelent 100 százalékos védelmet, de a maszk sem, viszont ha mindenki beoltatná magát, minimális számban lennének csak fertőzések. A hibát azokban kell keresni, akik nem oltatják be magukat – mondta.

A szakemberek szerint viszont most is fontos lenne zárt, zsúfolt terekben maszkot hordani, a kormány miért nem fogadja meg a tanácsukat. Gulyás azt mondta, az oltásra kell biztatni mindenkit, de aki akar, az viselhet maszkot, a kormány az állami kényszerítést végső eszköznek tartják, ilyen értelemben szabadságpártiak és liberálisak. Gulyás nem lát konszenzust a szakértők között a maszkhasználatról.

Az MTA elnöke adott ki állásfoglalást augusztus végén arról, hogy maszkviselés kellene és állami támogatással kellene mérni az oltott idősek védettségét, és harmadik oltás kellene nekik, ha nem védettek. Kérdés, hogy miért nem fogadták meg a javaslatot. Gulyás szerint Merkely Béla nincs egyedül a véleményével, a világban is létező vita, hogy az antitestmérés félrevezető lehet. Gulyás azt mondta, a harmadik oltás felvételét is ajánlják.

Mi indokolja, hogy még mindig regisztrálni kell az oltásért? Az orvostanhallgatóknál, akik megkeresték az időseket, már nem kellett előzetesen regisztrálni. Arra a kérdésre, hogy általánosságban miért kell előre regisztrálni, Gulyás azt mondta, oltóbuszoknál sem kellett regisztrálni, különösen olyan helyeken, ahol nagyon nagy számban voltak cigányok, és az egy dózisú Janssent lehetett megkapni. Gulyás szerint csak munkaszervezési kérdés, hogy el tudják látni az oltakozni vágyókat.

Nem tudta elmondani, hogy a most kórházban fekvő koronavírusos betegek hány százaléka nem kapott oltást. A hivatalok nem válaszoltak erre, ezért kérdeztük Gulyást, aki azt mondta, ha nincs nyomós érv, ami a nyilvánosság ellen szól, akkor nyilvánosságra kell hozni. A most kórházban lévő betegek korosztályi megoszlásáról sem tudott mondani semmit. Arra nem tudott garanciát vállalni, hogy nyilvánosságra hozzák-e ezeket az adatokat.

Megkérdeztük, elkészült-e az elemzés, hogy miért haltak meg itt háromszor annyian Covid-19-ben, mint Ausztriában. Gulyásnak nincs tudomása arról, hogy elkészült-e az anyag.

Orbán Viktor római utazásáról is kérdeztük Gulyást, de nem mondta el, Orbán hol szállt fel a gépre, azt mondta, nem tudja, de hogy mi az oka annak, miért nem árulja el, arról annyit mondott: egyértelmű, világos szabályok vannak, az utazás mindenben megfelelt ennek. Arról érdeklődtünk volna, hogy több jel utalt arra, hogy Orbán a horvátországi nyaralásáról ment Rómába, de Gulyás megkérdezte, hogy van-e ennek jelentősége. De ha nincs, akkor miért nem árulják el? – kérdeztük. Nem derült ki.

Arra a kérdésre, hogy ha Orbán Viktor fizette a családtagjai utazását, mennyit fizetett, erről Gulyás azt mondta, hogy ilyenkor elsőosztályú repülőjegy árát kell fizetni.

Arra a kérdésre, hogy ha nem tervezik a homofób törvényt módosítani, akkor Kocsis Máté miért mondta, hogy még van tennivaló a területen. Gulyás azt mondta, egyetért, hogy van tennivaló, majd megkérdezi Kocsist, de nem tervezik módosítani a törvényt. Arról, hogy mi a teendő, nem mondott példát.

Vakcinák és meddőségi centrumok

Az Azonnali kérdésére a Pegasus-botrányról azt mondta, senkit nem hallgatnak le ellenzéki tevékenysége miatt, de senki nem követhet el bűncselekményt.

A Telex megkérdezte, nem kockázatos-e kimaradni a következő EU-s beszerzésből. Gulyás azt mondta, ez egy lehetőség, de Debrecenben lesz egy oltóanyaggyár is, ami mindent tud gyártani, adott esetben Modernát is vagy Szputnyikot. Gulyás szerint most az a veszély fenyeget, hogy itt fog megromlani az oltóanyag, nem az, hogy nem lesz elég: csak nyugati oltóanyaggal mindenkit be tudunk oltani és harmadik oltást is tudunk adni.

A meddőségi centrumokkal kapcsolatban azt kérdezte a Telex, hogy volt-e adat arról, hogy a lombikprogramokban tényleg indokolatlanul sokszor csak az ötödik – finanszírozott – próbálkozásra sikerült teherbe esni. Gulyás azt mondta, emellett bioetikai oka is volt annak, hogy ingyenesen, gyorsan és a lehető legtöbb embernek megnyissák a lehetőséget, ehhez pedig az államosítás tűnt a legjobb útnak.

Kaszinózás 2056-ig

Arra a kérdésre, hogy kommunikációs szempontból milyen az, hogy a kormányszóvivő férje 35 évre megkapja a kaszinókoncessziókat. Szentkirályi szerint a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A kérdésre, hogy erkölcsileg elfogadható-e, hogy a férje egy zárt, meghívásos tenderen kedvezményezettje lett egy 2056-ig meghosszabbított koncessziónak. Szentkirályi szerint a fogalmakat indokolatlan keverni, ha valaki a jogszabályokat betartja, akkor az államnak ebben semmi keresnivalója nincsen.

Szentkirályi szerint itt arról van szó, hogy a politikai szereplőkre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bárki másra. A fontos, hogy befizessék azokat az adókat, amiket kötelező. Gulyás szerint az államnak ez több bevételt jelent, mint amennyit jelenleg kap, tehát még jobban is jár.

Arra a kérdésre, hogy kik voltak a meghívottak a zárt körű pályázatra, Gulyás azt mondta, fogalma sincs róla, közvetlenül kellene megkeresni a tárcát, ami kiírta a koncesszióra a pályázatot. Hogy miért 35 évre adták meg a koncessziót, arról azt mondta, a Horn-kormány ennyiben maximalizálta a kiadható időtartamot.

A Privátbankár megkérdezte, hogy az állam tervezi-e, hogy kiszáll az Erste Bankból. Gulyás azt mondta, még nincs döntés ilyesmiről. Kérdésre Gulyás elmondta azt is, hogy az előző 18 hónap a referencia a hitelmóratóriummal kapcsolatban. Az emberek kétharmada élt vele, ami a hitelállomány kb. felét tette ki. Most lényegesen kevesebben fognak vele élni.

Az utolsó kérdést is az elsőként kérdező Magyar Nemzet tehette fel: Karácsony Gergelyről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt