Megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Kelet-Németországban

járvány
2021 szeptember 15., 14:20

Ismeretlen támadók megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpont Németország keleti részén egy kistelepülésen.

photo_camera Fotó: B & S/dpa via AFP

A német-cseh határ térségében fekvő Eich-ben működő oltási központot kedden késő este támadták meg ismeretlenek. Kivárták azt a pillanatot, amikor a biztonsági őrök az épület másik oldalán vannak, és gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat hajítottak a kapunak.

A három palackban a rendőrségi nyomozás első megállapítása szerint valószínűleg etanol volt. A gyújtószerkezetek nem léptek működésbe, így nem keletkezett tűz. Senki sem sérült meg, és a rendőrség szerint nem keletkezett jelentős kár.

A rendőrség helikopterrel és hőkamerákkal kereste a sikertelen támadás után autóval menekülő elkövetőket, de nem találták meg őket. A rendőrség egy piros autót keres, ami a bűncselekmény idején egy szomszédos kisváros, Auerbach felé haladt. A szemtanúk szerint a kocsiban hárman ültek.

photo_camera Fotó: B & S/dpa via AFP

Kelet-Németországban nagyobb az oltásellenesség

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltással rendelkezők aránya a 16 német tartomány közül pont Szászországban a legalacsonyabb, csak 53,1 százalék, 10 százalékponttal elmarad a szövetségi átlagtól.

Szászország mellett a volt NDK területén lévő több más tartományban is átlagon aluli az átoltottság, és az egész térségben jellemző, hogy erősebb az ellenkezés az oltással szemben, mint az ország nyugati részén.

Az oltásellenesség esetenként erőszakos formában mutatkozik meg. A kedd este megtámadott oltási központnál is történt már incidens: márciusban ismeretlenek festékszóróval felvitt feliratokkal rongálták meg az intézményt, az oltóanyag tárolására használt hűtőkonténerre például azt írták, hogy „méregraktár”.

A német járványadatok

A szövetségi kormány összesítése szerint a 264 napja tartó oltási kampányban 104,6 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,7 százaléka (55 465 975 ember) kapott, teljes oltással a lakosság 62,4 százaléka (51 902 984) ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 455 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 13 565-höz képest.

Az új esetekkel együtt 4 101 931 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 83 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 769-re emelkedett Németországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.