Romániában belföldön is bevezetik az uniós védettségi igazolványt

külföld
2021 szeptember 17., 19:03
comments 2

Belföldön is bevezették Romániában az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a román kormány, az országos járványügyi operatív törzs ajánlásai alapján.

A pénteki kormányhatározatról kiadott sajtóközlemény szerint a határozat hatálya alá eső vendéglátóhelyek, sportlétesítmények üzemeltetőinek, illetve a rendezvények szervezőinek háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett kötelességük ellenőrizni a belépők védettségi igazolványát. Ehhez a „Check DCC” mobil alkalmazással kell beszkennelniük a QR-kódot.

A kormányhatározat szerint a három ezreléknél magasabb, de hat ezreléket meg nem haladó fertőzési ráta esetén az adott településeken védettségi igazolással és védőmaszkban léphetnek csak be a nézők a sportcsarnokokba, a lelátók legfeljebb 30 százalékát kihasználva. Ugyanilyen feltételek között lehet majd színházi előadásokat tartani, moziba menni.

A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. A beltéri rendezvényeken továbbra is kötelező a védőmaszk viselése, amit a kormányhatározat távolságtartási előírásokkal is kiegészít.

A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva, és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elég, oda kizárólag beoltottakat engednek majd be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.