Hamar összegyűltek az aláírások, népszavazás jöhet Olaszországban a fűlegalizációról

külföld
2021 szeptember 18., 18:08
comments 6

Csak szeptember 30-án járt volna le a határidő, de egy hét alatt összegyűlt 500 ezer aláírás, így jövőre valószínűleg népszavazást tartanak Olaszországban a marihuána legalizálásáról, írja a CNN.

Ha győznek az igenek, akkor a termesztése, az árusítása és a fogyasztása is törvényes lesz. Utóbbit már most sem büntetik, és orvosi célokra is használható, a vásárlásáért, eladásáért és termesztéséért viszont akár 10 év börtönt is kiszabhatnak.

Egy uruguayi kannabiszültetvény
photo_camera Termelés Uruguayban Fotó: Matilde Campodonico/AP

Azért is támogatják sokan a legalizációt, mert ezzel óriási csapást mérhetnének a maffiára: most évente több milliárd eurót keresnek az illegális kannabiszpiacon. A legalizálás egyúttal jelentős bevételt hozna az államnak, csökkentené az ügyészségre és bíróságra, illetve a büntetésvégrehajtási intézetekre nehezedő terheket is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.