A BLM szerint a New York-i éttermek az oltási igazolvánnyal tartják távol a fekete vendégeket

külföld
2021 szeptember 20., 04:50
comments 3

Tüntetést szervez a Black Lives Matter egy népszerű manhattani étterem elé New Yorkban. A rasszizmusellenes csoport szerint a vendéglátóhelyek egy része az egy hete bevezetett oltási igazolványokat használja fel a feketék távol tartására.

A tiltakozást egy múlt heti eset váltotta ki, amikor a rendőrség három texasi nővel szemben intézkedett, az első közlemény szerint azért, mert rátámadtak az étterem munkatársára, aki a védettségüket akarta ellenőrizni. A rendőrség szerint az illetőt többször megütötték, és elszakították a nyakláncát is.

Azóta kiderült, hogy mindhármuknak volt igazolványuk, be is engedték őket, a gond abból adódott, hogy később három férfi is csatlakozott volna hozzájuk. Közülük viszont már csak egy embernek volt oltása.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

A három női vendég, akik feketék voltak, ekkor újból megjelentek a bejáratnál, majd vita alakult ki köztük és az étterem dolgozója között. Az egyik nő ügyvédje azt mondja, az illető rasszista megjegyzéseket tett a vendégekre, négerezett is, és hamisnak vélte az oltási igazolványaikat. Állítása szerint fizikailag is bántalmazta őket.

Az étterem tagadja, hogy a vendégek származása bármilyen szerepet játszott volna a vitában. A három vendéget először letartóztatták, majd szabadon engedték őket, októberben kerülhet az ügy bíróság elé. (New York Times, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.