Még idén korlátozhatja az abortuszt az USA legfelső bírósága

külföld
2021 szeptember 20., 17:57

December 1-jén tárgyalást tart az Amerikai Egyesült Államok legfelső bírósága egy abortusszal kapcsolatos ügyben. Az eljárás azért indult, hogy megvizsgálják, alkotmányos-e Mississippi állam 2018-as szabályozása, ami a magzat 15 hetes kora után kifejezetten megtiltja az abortuszt, kivéve ha a magzat „súlyos magzati rendellenességek” és egészségügyi vészhelyzet esetén.

Mississippi abortusztilalma szembemegy a legfelső bíróság 1973-as, Roe v. Wade-ügyként elhíresült ítéletével, amiben a bírák kimondták, hogy az amerikai jog az anya választáshoz való jogát részesítette előnyben a magzat élethez való jogával szemben. Azóta több abortuszellenes aktivista és politikus is igyekezett nyomást gyakorolni a bíróságra, hogy változtassák meg ezt az ítéletet, de a ez soha nem került még ennyire közel, mint most.

A Mississippi állam elleni ügy tárgyalásán ugyanis lehetőség lesz erre, hiszen Mississippi az 1973-as ítélet megfordítását kéri. A bíróságban ráadásul Donald Trump elnöksége óta konzervatív többség van. Ha a bírák Mississippinek adnak igazat, azzal megnyílik az út az összes szövetségi állam előtt, hogy a jelenlegieknél sokkal szigorúbb abortuszszabályokat fogadjanak el.

12 republikánus kormányzó már arra kérte a bírákat, hogy Mississippinek kedvezően döntsenek, 45 szövetségi állam közel 900 állami képviselője pedig ennek ellenkezőjére. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.