Biden: Új korszakot nyitunk, a katonai beavatkozás helyett a fáradhatatlan diplomácia korszakát

külföld
2021 szeptember 21., 19:49

Az afganisztáni küldetés befejezése egyben az új diplomácia korszakának a kezdete – mondta Joe Biden amerikai elnök az ENSZ-ben, védelmébe véve az USA kaotikus afganisztáni kivonulását. Azzal érvelt, hogy ez szükséges lépés volt ahhoz, hogy az Egyesült Államok politikáját a Covid-19 világjárvány és az éghajlatváltozás jelentette globális kihívásra meg az antidemokratikus rendszerekre összpontosíthassa.

„Véget vetettünk a 20 éve tartó afganisztáni konfliktusnak, és ahogyan lezárjuk a könyörtelen háború korszakát, egy új korszakot nyitunk meg, a fáradhatatlan diplomácia korszakát a katonai beavatkozás helyett”

– mondta Biden, aki az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitájában szólalt fel, először mondva beszédet az ENSZ-közgyűlésben.

Azt mondta, azon fog dolgozni a kongresszussal együtt, hogy megkettőzzék a fejlődő országoknak a klímaváltozás leküzdésére nyújtott segítséget, és segítsék a koronavírus-világjárvány elleni fellépést.

„Az Egyesült Államok újabb kötelezettségvállalásokat jelent be szerdán a kevésbé fejlett országok átoltásának serkentése érdekében az általa szervezett virtuális csúcstalálkozón” – mondta az amerikai elnök.

Biden azt is megígérte, hogy megkettőzi a legszegényebb országoknak az USA által az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez nyújtott nemzetközi segítséget, de konkrét összeget nem közölt.

Nem kell a konfliktus Kínával

Az amerikai elnök azt mondta, körvonalazni fogja, hogyan kíván az USA együttműködni a partnereivel és a szövetségeseivel, hogy mindenki számára jobb jövőt teremtsenek.

„Ahhoz, hogy a saját népünket szolgálhassuk, mélyen elkötelezettnek kell lennünk a világ többi része iránt is” – mondta, ellentmondva elődje, Donald Trump „Amerika First”-elvének.

photo_camera Fotó: Eduardo Munoz/Getty Images via AFP

Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem kíván konfliktust Kínával: „Nem akarunk új hidegháborút”, az USA nem kívánja a világot merev tömbökre felosztani. Egyben megígérte, hogy együttműködik partnereivel és szövetségeseivel azokban a térségekben (így az Indiai- és Csendes-óceáni térségben), amikben Kína növekvő „önbizalmat” tanúsít.

A koreai és az iráni atom

Az országa diplomáciai eszközökkel kívánja atomfegyver-mentessé tenni a Koreai-félszigetet – mondta az elnök, aki Iránról azt mondta, az USA maradéktalanul visszatér a 2015-ben Bécsben megkötött és Trump által 3 évvel később felmondott iráni atomalkuhoz, ha Teherán is ezt teszi. „Az Egyesült Államok eltökélt és kész marad annak megakadályozására, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek” – mondta.

„Együtt dolgozunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaival (Egyesült Királyság, Franciaország, Kína meg Oroszország) és Németországgal, hogy »diplomáciai« eszközökkel és teljes biztonsággal érjük el Irán visszatérését az atomprogramjáról kötött szerződéshez” – mondta Biden.

A kétállami megoldás a legjobb

A közel-keleti helyzettől azt mondta: a kétállami megoldás (azaz egy palesztin állam létrehozása Izrael mellett) a legjobb a konfliktus megoldására.

„Továbbra is azt hiszem, hogy a kétállami megoldás a legjobb Izrael, egy olyan demokratikus zsidó állam jövőjének a biztosítására, ami békében él egy életképes, szuverén és demokratikus palesztin állammal. Jelenleg messze vagyunk ettől a céltól, de soha nem szabad felhagynunk a hittel, hogy lehetséges az előrehaladás” – mondta.

Mindenhol demokratikus világ van

A beszédében Biden hitet tett a demokratikus értékek mellett. „A világban a vezetők mondhatják, hogy vége a demokrácia korszakának, de nincs igazuk. Az igazság az, hogy mindenhol demokratikus világ van” – mondta, utalva a korrupcióellenes aktivistákra, az emberi jogok védelmezőire, újságírókra és békés tüntetőkre Mianmarban, Szíriában, Kubában és Venezuelában.

„A demokrácia a szudáni bátor nőkben él, akik szembeszálltak az erőszakkal és az elnyomással, hogy elűzzék a hatalomból a népirtó diktátort”, a jövő azoké a vezetőké, akik hagyják a népüket szabadságban élni, ahelyett hogy „vaskézzel” fojtogatnák őket – mondta Joe Biden. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.