A tálibok felszólalnának az ENSZ közgyűlésén

afganisztán
2021 szeptember 22., 04:47
comments 1

„Kit fog képviselni? Milyen kommunikációt lehet folytatni valakivel, akinek a hatalmát nem ismeri el az ENSZ?” - Így vázolta a problémát Shah Mahmud Kureshi pakisztáni külügyminiszter annak kapcsán, hogy az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok kijelölték a szóvivőjüket, hogy legyen az ENSZ-be delegált nagykövetük.

A New York Times szerint az elmúlt időkben Katarban a tálibok szóvivőjeként működő Suhail Shaheen lenne a nagykövet, és Amir Khan Muttaki, aki Afganisztán külügyminisztereként hivatkozik magára, szintén felszólalna. New Yorkban.

Suhail Shaheen
photo_camera Suhail Shaheen Fotó: EKATERINA CHESNOKOVA/Sputnik via AFP

Muttaki az MTI szerint a levelében az Afganisztáni Iszlám Emirátus külügyminisztériumának nevében kért lehetőséget az általános vitán történő részvételre. A tálibok a többi között azzal érveltek, hogy Asraf Gáni afgán elnököt megbuktatták, külföldre menekült, s ezért személyét más országok nem ismerik el államfőként. A radikálisok egyben megkérdőjelezték Afganisztán eddigi ENSZ-nagykövetének felhatalmazását is.

A világszervezet titkársága továbbította a levelet az illetékes bizottságnak további ellenőrzésre. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint a levelet szeptember 15-én kapta kézhez António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezethez jelenleg akkreditált Gulám Iszaczai afgán nagykövettől. Mint mondta, az üzenethez mellékelték a New Yorkba küldeni kívánt tálib delegáció névsorát is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.