A tálibok felszólalnának az ENSZ közgyűlésén

szeptember 22., szerda 4:47
1

„Kit fog képviselni? Milyen kommunikációt lehet folytatni valakivel, akinek a hatalmát nem ismeri el az ENSZ?” - Így vázolta a problémát Shah Mahmud Kureshi pakisztáni külügyminiszter annak kapcsán, hogy az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok kijelölték a szóvivőjüket, hogy legyen az ENSZ-be delegált nagykövetük.

A New York Times szerint az elmúlt időkben Katarban a tálibok szóvivőjeként működő Suhail Shaheen lenne a nagykövet, és Amir Khan Muttaki, aki Afganisztán külügyminisztereként hivatkozik magára, szintén felszólalna. New Yorkban.

Suhail Shaheen Fotó: EKATERINA CHESNOKOVA/Sputnik via AFP

Muttaki az MTI szerint a levelében az Afganisztáni Iszlám Emirátus külügyminisztériumának nevében kért lehetőséget az általános vitán történő részvételre. A tálibok a többi között azzal érveltek, hogy Asraf Gáni afgán elnököt megbuktatták, külföldre menekült, s ezért személyét más országok nem ismerik el államfőként. A radikálisok egyben megkérdőjelezték Afganisztán eddigi ENSZ-nagykövetének felhatalmazását is.

A világszervezet titkársága továbbította a levelet az illetékes bizottságnak további ellenőrzésre. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint a levelet szeptember 15-én kapta kézhez António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezethez jelenleg akkreditált Gulám Iszaczai afgán nagykövettől. Mint mondta, az üzenethez mellékelték a New Yorkba küldeni kívánt tálib delegáció névsorát is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt