G7: A napilappiac a Fidesz kormányzása alatt szinte teljesen leépült

Média
2021 szeptember 22., 05:21
comments 2

„Soha nem szűkült olyan mértékben a nyomtatott sajtó hazai piaca, mint 2020-ban” - ez a felütése a G7 szerdai elemzésének. A KSH-nak a héten közzétett adatait ismerteti, amely a lappiac elmúlt húsz éves alakulását mutatja be. E szerint a teljes évben 460 milliót nyomtattak ki a különböző időszaki lapokból, ami 100 millióval kevesebb az előző évi számnál.

A drámai csökkenés egyik oka szerintük az, hogy a nyomtatott sajtót különösen rosszul érintette a koronavírus-járvány. A reklámpiac bezuhanásán túl a nyomtatott sajtót az is kedvezőtlenül érintette, hogy az emberek nem vásároltak a polcokról újságokat.

Ez a 15 százalékos visszaesés a legnagyobb, amit valaha mért a KSH, de hosszabb távon vizsgálva is kiderül, hogy tíz év alatt megfeleződött a lapok példányszáma. Ennek a csökkenésnek csak egy részét magyarázza az online sajtó előretörése. A példányszámok meredeken 2010 után kezdtek csökkenni. A G7 szerint ez nem független a kormányzati beavatkozástól. Példaként hozzák a Simicska-féle Metropol esetét, amelyet naponta 300 ezres példányszámban nyomtattak.

Ennek az egy újságnak az ellehetetlenítése évi 80 milliós visszaesést eredményezett a lappiacon.Ugyanígy a Magyar Nemzet bedarálása önmagában három százalékos csökkenést jelentett, és mindez kimutatható a KSH adataiból.

A vidéki lapok esetében megszűnés nem volt, de a kormányhoz köthető körök megjelenése előtti 450 ezres példányszám az átvétel után 275 ezerre csökkent. Azaz itt is eltűnt a piacról 45 millió eladott példány éves szinten. További adatokért és grafikonokért érdemes átkattintani a cikkre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.