Kína nem épít több széntüzelésű erőművet külföldön

környezetvédelem
2021 szeptember 22., 08:40

Kína nem fog több új széntüzelésű erőművet építeni külföldön, jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ közgyűlésének a klímavédelemről szóló részében.

Az elnök azt is kijelentette, hogy Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében. Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.

Kínán egy ideje már nagy volt a diplomáciai nyomás, hogy ne finanszírozza tovább a szénkitermelést külföldön, mert így nem tudják majd tartani a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat.

Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban. A bejelentett lépések hasonlók ahhoz, amiket Japán és Dél-Korea is meglépett tavaly. A három ország együtt 95 százalékban volt felelős a külföldi széntüzelésű erőművek finanszírozásáért. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.