64000 milliárd forintot buknak idén az autógyárak a chipek eltűnése miatt

szeptember 23., csütörtök 5:23
12

Az AlixPartners nemzetközi tanácsadó legfrissebb becslése szerint 210 milliárd dollárt, azaz 64000 milliárd forintot veszítenek 2021-ben a világ autógyárai, mert nincs elég chip a Földön. 2021-ben a tervezettnél 7,7 millióval kevesebb autó készül el emiatt.

A világ összes nagy autógyára kénytelen volt visszafogni idén a termelését, mert nem tudtak elegendő chiphez jutni. A chipgyártás - ami szinte kizárólag Dél-Kelet-Ázsiában történik - 2020-ban állt le, illetve alakult át, amikor a járvány miatt visszamondták korábbi megrendeléseiket az autógyárak, viszont a szokásosnál nagyobb igénnyel jelentkeztek a laptop- és telefongyártók. Ezért a chipeket gyártó gépsorokat részben átállították.

Az elemzés szerint a chiphiány még évekig komoly gond lehet az autógyártásban, jelenleg átlagosan 21 hét alatt tudnak chipet szállítani a gyártók, ami elképesztően hosszú idő a 2020 előtt szokásos átfutáshoz képest. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt