A karlendítve integető jobbikos, Farkas P. Barnabás elfogadta a MAZSIHISZ meghívását a Holokauszt Központba

POLITIKA
2021 szeptember 23., 14:10
comments 3

A jobbikos ózdi alpolgármester, Farkas Péter Barnabás, aki az előválasztáson a Borsod-Abaúj-Zemplén 03 körzetben indul, „a legnagyobb örömmel” elfogadta a MAZSIHISZ „megtisztelő meghívását” a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba.

„Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem” - írta csütörtök délután kiadott közleményében Farkas P. Barnabás.

Hozzátette, nem esik nehezére azokat a dolgokat kijelenteni, amelyeket a MAZSIHISZ kért tőle, sőt örül, hogy erre lehetőséget kap, majd a Jobbik Elvi Nyilatkozatát idézte.

„Ennek szellemében jelentem ki tehát, hogy nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben” - írta.

Farkas P. Barnabás
photo_camera Farkas P. Barnabás Fotó: Beli Balazs/Farkas P. Barnabás Facebook-oldala

A zsidó szervezet azután invitálta meg csütörtökön Farkast, hogy a politikusról előkerült egy fotó, amin egy heilhitleres karlendítésre kísértetiesen emlékeztető mozdulat közben örökítették meg. A kép 2018-ban készült róla egy lengyel kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén, a Szilézia történetét bemutató katowicei múzeumban. Farkas azzal védekezett, hogy csak a fotós közelében álló ismerőseinek integetett a kép készültekor. A MAZSIHISZ szerint a képviselőnek a látogatáskor egyértelműen deklarálnia kell, hogy nem számít a szélsőséges eszméket valló emberek szavazataira.

A Momentum, ami korábban támogatta a körzetben a politikust, az ügy miatt elhatárolódott tőle, és visszavonta támogatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.