Észak-Nyugat-Magyarországon elég szél fúj, mégse lehet szélerőművet telepíteni

szeptember 23., csütörtök 7:47

Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen új szélerőművet építeni. Nem tilos, csak éppen olyan a szabályozási környezet, hogy a valóságban nem lehet, különösen egy 2016-os szigorítás óta. A kormány új energiastratégiája sem változtatna ezen, a magyar kormány a megújulók közül továbbra is a naperőműveket támogatja.

A klímaügyi kérdésekkel foglalkozó masfelfok.hu csütörtökön megjelentett egy tanulmányt, ami vitatja a magyar kormány szélerőmű-ellenes politikáját, és bemutatja, hogy miért tűnik teljesen irracionálisnak ez az irány.

A tanulmányt jegyző Balogh Ádám (Szegedi Tudományegyetem, Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem) arra jutott, hogy Észak-Nyugat-Magyarországon ideálisak a környezeti feltételek szélerőművek telepítésére, nem véletlen, hogy a határ osztrák oldalán sok szélkereket telepítettek.

Szélerőmű Brandenburgban. Fotó: SOEREN STACHE/dpa Picture-Alliance/AFP

Azt is megállapította, hogy a korábban telepített hazai szélerőművek kihasználtsága magasabb, mint a kormány által erőltetett naperőműveké.

A tanulmány itt olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt