Koronavírus-számok Magyarországon 12/2/2021
Elhunytak + 218 Σ 34 931
Kórházban - 96 Σ 7 450
Fertőzöttek + 10 466 Σ 1 124 726
Tesztek + 42 035 Σ 8 516 699
Oltottak + 6 336 Σ 6 138 885
A legújabb trendek

120 millió adag vakcinát ígér a szegény országoknak a francia elnök

szeptember 26., vasárnap 5:19

Franciaország megduplázza a szegény országoknak adott oltóanyagadagok számát, a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek - ígérte a francia elnök szombaton. Emmanuel Macron erről a Global Citizen nevű jótékonysági szervezet párizsi koncertjén sugárzott videóban beszélt.

"Igazságtalanság az, hogy más kontinenseken nyilvánvalóan le vannak maradva a védőoltások beadásával" - mondta a politikus, aki nem tagadta a maga és mások felelősségét a kialakult helyzetért. Hozzátette, hogy "Afrikában a lakosság alig 3 százaléka van beoltva - gyorsabban és erősebben kell haladnunk". Ezért Franciaország a korábban felajánlott 60 millióról 120 millió adagra fogja emelni az adományozott vakcinák mennyiségét. Ez több oltás, mint, mint amennyit eddig az országban előállítottak.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy megduplázza a Covid-19 vakcina adományait, így a szegény országoknak felajánlott adagok száma meghaladja az 1,1 milliárdot. Közben Joe Biden elnök világossá tette, hogy a világjárványra adott globális válaszlépések élére kíván állni. "Szükségünk van arra, hogy más magas jövedelmű országok is betartsák ambiciózus ígéreteiket" - tette hozzá az amerikai elnök. Az Európai Unió, amellyel az Egyesült Államok szorosan együtt kíván működni, több mint 500 millió adagot fog szétosztani a világban.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden az ENSZ-hez intézett videoüzenetében kijelentette, hogy "a vakcinák igazságos és méltányos elosztásának biztosítása világszerte sürgető prioritás." Kína az év végéig összesen "kétmilliárd adag oltóanyagot kíván biztosítani a világ számára - mondta, megismételve a pekingi hatóságok által már közölt számot, nem részletezve, hogy ebből mekkora az értékesített, és mekkora az adományozott vakcina mértéke. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt