120 millió adag vakcinát ígér a szegény országoknak a francia elnök

járvány
2021 szeptember 26., 05:19

Franciaország megduplázza a szegény országoknak adott oltóanyagadagok számát, a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek - ígérte a francia elnök szombaton. Emmanuel Macron erről a Global Citizen nevű jótékonysági szervezet párizsi koncertjén sugárzott videóban beszélt.

"Igazságtalanság az, hogy más kontinenseken nyilvánvalóan le vannak maradva a védőoltások beadásával" - mondta a politikus, aki nem tagadta a maga és mások felelősségét a kialakult helyzetért. Hozzátette, hogy "Afrikában a lakosság alig 3 százaléka van beoltva - gyorsabban és erősebben kell haladnunk". Ezért Franciaország a korábban felajánlott 60 millióról 120 millió adagra fogja emelni az adományozott vakcinák mennyiségét. Ez több oltás, mint, mint amennyit eddig az országban előállítottak.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy megduplázza a Covid-19 vakcina adományait, így a szegény országoknak felajánlott adagok száma meghaladja az 1,1 milliárdot. Közben Joe Biden elnök világossá tette, hogy a világjárványra adott globális válaszlépések élére kíván állni. "Szükségünk van arra, hogy más magas jövedelmű országok is betartsák ambiciózus ígéreteiket" - tette hozzá az amerikai elnök. Az Európai Unió, amellyel az Egyesült Államok szorosan együtt kíván működni, több mint 500 millió adagot fog szétosztani a világban.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden az ENSZ-hez intézett videoüzenetében kijelentette, hogy "a vakcinák igazságos és méltányos elosztásának biztosítása világszerte sürgető prioritás." Kína az év végéig összesen "kétmilliárd adag oltóanyagot kíván biztosítani a világ számára - mondta, megismételve a pekingi hatóságok által már közölt számot, nem részletezve, hogy ebből mekkora az értékesített, és mekkora az adományozott vakcina mértéke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.