Meghalt Baksa-Soós János

Popkult
2021 szeptember 25., 22:18
comments 1

73 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Baksa-Soós János, a magyar rocktörténet egyik legnagyobb hatású előadója, képzőművész, performer – közölte a család a Magyar Narancs hetilappal.

Baksa 1971 óta Németországban élt és alkotott, az utóbbi években a Január Herceg Tova ICY művésznevet használta. Magyarországon mindeki csak a Kex zenekar énekeseként ismerte. A Kex mindössze két évig működött, Baksa ennyi idő alatt nagyobb hatással volt a hazai rockzenére és művészeti undergroundra, mint bárki. Színpadi humora, rögtönzései, performanszai, dalszövegei generációknak jelentettek inspirációt és példát. Baksából indult ki Hobo, inspirálta Cseh Tamást (egy Kex-koncerten lépett először közönség elé), a hatvanas-hetvenes évek neoavantgardjait, Halász Pétert, Najmányit, ezen keresztül az első magyar punkzenekart, a Spionst, a nyolcvanas évek magyar undergroundját Pajor Tamást, Menyhárt Jenőt, Víg Mihályt, filmrendezőket (Szomjast, Jancsót), És még hosszan lehetne sorolni.

A kommunista hatalom viszont a legkevésbé sem értékelte Baksa művészetét. Folyamatosan megfigyelték, zaklatták, rendőrök többször brutálisan elverték. Pedig művészetében nem volt direkt politikai szándék. A politikai tett maga a művészet volt, a szabad, a hivatalosság tekintélyét nem tisztelő, szemtelen humor.

Kex-koncert az Ifiparkban (ma: Várkert bazár) 1970-ben. Jobbról Baksa-Soós János, balról Bianki Iván gitáros.
photo_camera Kex-koncert az Ifiparkban (ma: Várkert bazár) 1970-ben. Jobbról Baksa-Soós János, balról Bianki Iván gitáros. Fotó: Fortepan/Rubinstein Sándor

1971-re nem maradt más választása: menekülnie kellett. (Közeli ismerősei szerint félő volt, hogy egyszer nyomorékká verik...) Nyugat-Németországba disszdált, képzőművészeti iskolákba járt, a zenéléssel felhagyott, képzőművészként dolgozott tovább, Január Herceg néven.

A magyarországi rendszerváltás után (és már előtte is) sokan győzködték, hogy alakítsa újra a Kext vagy legalább a régi számok kiadását tegye lehetővé, mindig elzárkózott, nem akart nosztalgiaműsort csinálni magából.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.