A sportolók bruttó átlagkeresete több mint háromszorosa egy középiskolai tanárénak

gazdaság
2021 szeptember 27., 06:14
comments 5

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkozás szintű keresetstatisztikája alapján a vezető beosztásban dolgozók bruttó átlagkeresete a legmagasabb (közel 800 ezer forint), és közülük is kiemelkednek a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok, akiknek az átlagkeresete tavaly 1,5 millió forint volt - írja a 24.hu.

A KSH szerint egy rendőr 545, egy börtönőr 475, egy tűzoltó 459 ezer forint bruttó bért kap. Az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly 567 481 forint volt átlagosan, míg a középiskolai tanároké 415 396, a segédápolóké 355 ezer, a szakápolóké 448, a felsőfokú végzettségű szakápolóké pedig 566 ezer forint.

Tanár a 2021-es matematika érettségin egy budapesti gimnáziumban.
photo_camera Tanár a 2021-es matematika érettségin egy budapesti gimnáziumban. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A három legmagasabb bruttó átlagkeresetet adó foglalkozás a légiforgalmi irányító (kétmillió forint), a sportoló (1,3 millió forint) és a tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker (1,17 millió forint).

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak 350 ezer forintot keresnek átlagosan. A szakképzettséget nem igénylő foglalkozások közül a legtöbbet rakodómunkásként és ablaktisztítóként lehet keresni (átlagosan bruttó 300 ezer forintot).

A KSH adatait a 2019-es és 2020-as évről, korcsoportok szerint itt lehet böngészni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.