A szociáldemokraták nyertek Németországban

külföld
2021 szeptember 27., 04:18
comments 1

A vasárnapi német választás végeredménye (és a változás az előző, 2017-es eredményekhez képest):

  • SPD (szociáldemokraták): 25.8% (+5.2)
  • CDU/CSU (kereszténydemokraták): 24.1% (-8.9)
  • GRÜNE (zöldek): 14.7% (+5.8)
  • FDP (liberálisok): 11.5% (+0.7)
  • AfD (radikális jobb) : 10.4% (-2.3)
  • LINKE (radikális bal): 4.9% (-4.3)

A 2021-es német választást a szociáldemokraták nyerték meg, akik Olaf Scholz kancellár-jelölt vezetésével nagyon sikeresen kampányoltak az utóbbi fél évben.

A párt 2017-ben története legrosszabb eredményét érte el, és úgy tűnt, hogy lassan eljelentéktelenedik. Igaz, hogy másodikok lettek négy éve, de a trend világos volt: a radikálisabb balos szavazóikat elvitte a Linke, a nagyvárosi fiatalok a Zöldekhez csapódtak, és úgy látszott, hogy a régi szocdem dicsőségnek lassan leáldozik.

Ehhez képest Scholz pénzügyminiszter és alkancellár vezetésével 2021-ben megnyerték a választást.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.